Στουρνάρας: Εδώ και τώρα κλείστε την αξιολόγηση
Εκκληση του διοικητή της ΤτΕ για άμεση συμφωνία, ώστε να προλάβει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα QE και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μέσω της «Ε» ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε χθες κάτω από άκρα μυστικότητα στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τον Μ. Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, και τον Κλ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η σύνθεση των επαφών δείχνει τη σημασία που δίνει η πλευρά της Ε.Ε. στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και, ταυτόχρονα, την πίεση που ασκείται προς την ελληνική κυβέρνηση για να τρέξει την αξιολόγηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, όπως προαναφέραμε, ο κ. Στουρνάρας. Στους συνομιλητές αναγνωρίζει ότι στην παρούσα φάση η λύση είναι ένας έντιμος συμβιβασμός που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Φέρεται να έχει πλήρη εικόνα των ορίων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στην επιστολή που έστειλε πριν από δύο εβδομάδες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ασκήσει κριτική για συγκεκριμένα μέτρα που ζητά η πλευρά του Ταμείου. Δίνοντας, ουσιαστικά, χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, επικαλείται τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και τα πλεονάσματα που επετεύχθησαν το 2016, πιέζοντας για άμεση λύση.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θεωρεί ότι πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πως οι διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια χρονοτριβής. Το ιδανικό για τον κ. Στουρνάρα είναι να κλείσουν όλα μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση και να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παρότι φύσει αισιόδοξος, δεν κρύβει την αγωνία του για το αν θα υπάρξει άμεσα συμφωνία ή αν θα ακολουθηθεί και από τις δύο πλευρές μια παρελκυστική τακτική που θα φτάνει ως τον Ιούνιο, οπότε λήγει ένα πολύ μεγάλο ομόλογο και η χώρα θα βρεθεί και πάλι σε καταστάσεις που θα θυμίζουν το καλοκαίρι του 2015.
Oλόκληρη η αποκλειστική δήλωση του διοικητή της Τρσπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην «Ε» έχει ως εξής: «Αυτήν τη στιγμή το κρισιμότερο μέγεθος για το τραπεζικό σύστημα, και όχι μόνο, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017 θα παίξει καταλυτικό ρόλο για να επιτευχθούν οι συνολικοί στόχοι του όλου εγχειρήματος έως το 2019. Για να γίνει αυτό, η οικονομία πρέπει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και να φύγει η αβεβαιότητα που δημιουργεί η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους και τους δανειστές».
Γ. Χουλιαράκης: Κίνδυνος για 4ο μνημόνιο
Εξίσου πιεστικός ως προς την ανάγκη να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, μιλώντας στο LSE, o Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει έως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει μια συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα». Και πρόσθεσε: «Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες». Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου και κάνει όλα όσα μπορεί να για τον αποτρέψει.
Βουλευτές και Κεντρική Επιτροπή
Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός εξαντλήθηκε σε ένα μπαράζ συσκέψεων με υπουργούς και κομματικά στελέχη. Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου αναμένεται να αποτυπωθεί το κλίμα αγωνίας που επικρατεί στις τάξεις των στελεχών του κόμματος. Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν στα ΜΜΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο μειώσεις στις συντάξεις ή δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Για παράδειγμα, χαρακτηρίζουν κόκκινη γραμμή το ζήτημα της μείωσης και, πολύ περισσότερο, της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για τον υπολογισμό των συντάξεων.
Ευελπιστούν και αυτοί ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα η οποία θα τους βγάζει από τη δύσκολη θέση να σηκώσουν το χέρι στη Βουλή και να πουν το περίφημο «ναι σε όλα». Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, θεωρούν ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η προληπτική νομοθέτηση, δηλαδή να εφαρμοστούν μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου, μόνο αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι.
*Από την εφημερίδα Επένδυση