Θρίλερ σαν του 2015 δείχνουν και οι τράπεζες – Σήμα κινδύνου λόγω ELA
Δεύτερη συνεχόμενη αύξηση παράλληλα με μείωση των καταθέσεων
Τα σημάδια που δείχνουν επανάληψη του θρίλερ του 2015 αυξάνονται όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό μετά την νέα αύξηση του του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος "στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα".
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του ELA αφού και τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Οι δύο συνεχόμενες αυξήσεις αποτελούν σήμα κινδύνου από τις τράπεζες οι οποίες παρόλο που βλέπουν τις καταθέσεις ιδιωτών να μειώνονται κατά 3,25 δισεκ. στο διάστημα Ιανουαρίου με 15 Μαρτίου του 2017, υπάρχει ακόμα ένα σημάδι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Πρόκειται για την απομόχλευση (deleveraging) των υγιών δανείων που οδηγεί σε γενικότερη συρρίκνωση.
Το ποσό δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA έχει σταματήσει να αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά την επίτευξη συμφωνία ενώ τους προηγούμενους μήνες αυξανόταν συνεχώς μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.
Οι τραπεζίτες έχουν πολλάκις υπογραμμίσει το τελευταίο διάστημα πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλεί ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιλέγουν να μειώσουν τις καταθέσεις τους, υπό το φόβο κάποιου... ατυχήματος. Εδώ και μήνες μέλη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι «την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει η αξιολόγηση», κάτι που δεν γίνεται.
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η προηγούμενη αύξηση του ELA σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2016 όπου πάλι υπήρχε ανησυχία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.