ΔΝΤ:Δύο στοιχεία «τινάζουν στον αέρα» αξιολόγηση & ελληνικό πρόγραμμα
Τι προκύπτει από την εσωτερική έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του Ταμείου
Σε νέες περιπέτειες απειλεί να βάλει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την εσωτερική έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου στην οποία γίνεται λόγος για ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το Ταμείο.
Το προφανές πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι οριστικές αποφάσεις του Ταμείου πλέον ενδέχεται να μετατεθούν χρονικά. Την ώρα που οι περισσότεροι είχαν ως σημείο καμπής την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 21-23 Απριλίου για τη συνέχιση ή μη της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας παράλληλα δεδομένη μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο από το Eurogroup της 7ης Απριλίου τελικά εμφανίζεται ακόμα μία παράμετρος που πηγαίνει τις οριστικές αποφάσεις ακόμα πιο πίσω. Το ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει όσα προκύπτουν από την εσωτερική έκθεση τον Ιούνιο.
Μία τέτοια καθυστέρηση προκαλεί μεγάλη πίεση στην Ελλάδα, η οποία τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβάλει δύο μεγάλες δόσεις αποπληρωμής προς την Ευρωρπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που είχε επισημάνει και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του πρόσφατου Eurogroup.
Το δεύτερο ζήτημα που ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το ελληνικό πρόγραμμα είναι η ίδια η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για όσα προκύπτουν από την επίμαχη έκθεση και το τι μπορεί να ζητήσει στη συνέχεια. Η διαπίστωση της έκθεσης πως έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα (πχ Κομισιόν, Eurogroup, ΕΚΤ, άλλα Κράτη-Μέλη κλπ) θέτει νέα δεδομένα στο τραπέζι τόσο για την Ελλάδα, όσους συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) καθώς και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία που έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνεχίσει να έχει την ίδια θέση ή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας άλλος μηχανισμός για τη διάσωση της Ελλάδας;
Η αβεβαιότητα αυτή επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα η οποία πλέομ πιέζεται να κλείσει τη συμφωνία με όλους τους δείκτες πλέον να είναι αρνητικοί και τα αποθέματα να έχουν αρχίσει για ακόμα μία φορά να εξαντλούνται επικίνδυνα. Και όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται πάντα υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην Ευρώπη.