Eurogroup: Μείωση συντάξεων-αφορολόγητου για να επιστρέψουν οι Θεσμοί
Συμφωνία και από το ΔΝΤ - Νομοθετούνται παράλληλα μέτρα και αντίμετρα
Με βαρύ λογαριασμό για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup το οποίο έχει δύο βασικές αποφάσεις σύμφωνα με τις συνεντεύξεις μετά την ολοκλήρωσή του. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε περικοπές στις συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και αύξηση φόρων κατά 1% του ΑΕΠ το 2020, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της οικονομίας και των φορολογικών εσόδων που προβλέπει το πρόγραμμα. Όπως ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, η συμφωνία αυτή έχει την έγκριση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το τελευταίο ικανοποιήθηκε στο ζήτημα του χρέους αφού όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωομάδας μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος και η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όταν αυτή καταλήξει με τρόπο που να επιτρέπει στο ΔΝΤ να μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, θα εκταμιευτεί και η δόση των 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε την θετική στάση των δανειστών σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο της 22ας Μαΐου, εφόσον πρόκειται για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Αποτελέσματα #Eurogroup για την Ελλάδα????????: συμφωνία στα κύρια σημεία των μεταρρυθμίσεων. https://t.co/BznO5ZoXVB #Greece pic.twitter.com/bitCC8HPNh
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) April 7, 2017
Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για σημαντική συμφωνία σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup. "Αλλάξαμε τη στρατηγική με πιο εντατικές συζητήσεις για τα θέματα κλειδιά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αυτό έγινε επιτυχώς από τον Μάρτιο και έτσι σήμερα έχουμε μία συμφωνία στο μέγεθος και τον χρόνο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί.
Συμφωνήθηκαν μέτρα 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% του ΑΕΠ αφορά το 2019 και περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ το άλλο 1% αφορά στο 2020 και περιλαμβάνει αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της οικονομίας και των φορολογικών εσόδων.
Θέλουμε να φτάσουν στο staff level agreement στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν και μετά το Eurogoup θα αποφασίσει για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να επιταχυνθεί η κατάσταση", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί το ΔΝΤ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τόνισε ότι έχει ταχθεί υπέρ αυτών των μέτρων, αλλιώς σήμερα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για συμφωνία."Η επόμενη δόση για την Ελλάδα είναι το καλοκαίρι. Εχουμε χρόνο για λήψη επίσημων αποφάσεων για το χρέος".
"Θα υπάρξουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα και το 2018 θα υπάρξει έκθεση για το τέλος του προγράμματος. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν και η Ελλάδα συνεχίσει, τότε θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις του 2020", πρόσθεσε.
Τσακαλώτος: Κάποια από τα μέτρα δεν μας ικανοποιούν
"Υπάρχουν πράγματα που μας ικανοποιούν και άλλα όχι, όπως συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις. Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι στη συμφωνία "Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις ούτε νομοθέτηση «lock out». Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο του 2018". Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί στη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, εφόσον πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση πριν το επόμενο προγραμματισμένο στις 22 Μαΐου.
Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους, είπε ότι αυτό θα τεθεί μετά το τέλος του προγράμματος του 2018. "Μετά το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονική χώρα και δεν θα υπάρχει επιτήρηση", πρόσθεσε.
"Το πρόγραμμα τελειώνει Αύγουστο 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανσιμός για μετά το 2018. Εκεί θα κριθεί αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι. Δεν θα υπάρχει επιτήρηση μετά το 2018. Αν είμαστε εντός στόχων για 3,5% πλεόνασμα, το 2019 θα ισχύουν και τα θετικά μέτρα", συμπλήρωσε ο Υπουργός.
"Τα θετικά μέτρα του 2019 θα αφορούν κυρίως τις συντάξεις. Άλλο 1% θετικών μέτρων θα ισχύουν το 2020, τα θετικά μέτρα του 2020 θα αφρούν κυρίως τους φόρους", εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέχεια
Μοσκοβισί: Εξισορροπημένη η συμφωνία-Δίνουμε μία ευκαιρία στην Ελλάδα
Και ο Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα.
"Η αβεβαιότητα κρέμεται σαν Δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ελλάδα και εμποδίζει την ανάπτυξη. Το 2016 η αύξηση ήταν στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2017 μπορεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Οι συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι μυστικές, μιλάμε για το πρόγραμμα μετά το 2018. Θεωρούμε εξισορροπημένη τη συμφωνία, δίνουμε ευκαιρία για την Ελλάδα να λάβει ένα αναπτυξιακό πακέτο μέτρων που θα τη βοηθήσει να σταθεί στα πόδια της μετά το 2019.
Πρέπει να μπουν οι τελευταίες πινελιές για μία ξεκάθαρη συμφωνία", κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν."Ώρα να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι ώστε να φτάσουμε στη λύση", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα. "Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016, θα είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα δείτε τα νούμερα σε δύο εβδομάδες.
Δείτε το live: