“Μαχαίρι” σε κύριες και επικουρικές – Παγώνουν οι αυξήσεις συντάξεων
Τι αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου»
Σχεδόν το 65% των εισοδημάτων τους θα χάσουν οι συνταξιούχοι μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Και αυτό διότι τα επίπονα μέτρα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική πλευρά έχουν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο τους συνταξιούχους. Υπενθυμιζεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Θεσμούς την εφάπαξ μείωση των καταβαλλομένων συντάξεων, το 2019, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αυτή ήταν και η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αρνήθηκε κατηγορηματικά τη πρόταση της υπουργού Εργασίας για σταδιακή περικοπή των συντάξεων σε δύο δόσεις (2019-2020).
Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο λειτουργείας ενός «μεικτού» συστήματος περικοπών, που θα περιλαμβάνει τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, τα σενάρια δείχνουν ότι θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις που στο σύνολό τους είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ με την κύρια και την επικουρική μαζί. Οι μειώσεις θα αφορούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους και θα γίνουν κατά 75% από το ποσό της κύριας σύνταξης και κατά 25% από το ποσό της επικουρικής σύνταξης. Σε επίπεδο ΑΕΠ, οι περικοπές των «προσωπικών διαφορών» στις κύριες θα αποδώσουν περίπου 0,9% και στις επικουρικές 0,05%. Τέλος, από το ενδεχόμενο «πάγωμα» των αυξήσεων των συντάξεων θα εξοικονομήσει 0,05% του ΑΕΠ.
Το βαρύτερο λογαριασμό φαίνεται ότι θα πληρώσουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική άνω των 1.400 ευρώ καθώς έχουν σημαντική προσωπική διαφορά.
Πάντως, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ότι το αν θα γίνει παρέμβαση ή όχι στις επικουρικές θα συζητηθεί στις επερχόμενες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. «Το ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές μπαίνει επιτακτικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αυτό το σκέλος. Μόλις οι Θεσμοί έρθουν στην Αθήνα, θα δούμε από κοινού τους αριθμούς. Αν οι αριθμοί βγαίνουν, τότε δεν θα πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις, αν δεν βγαίνουν θα υπάρξει μικρή παρέμβαση», λένε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, στη προσπάθεια του υπουργείο Εργασίας να περιορίσει το εύρος των απωλειών στις συντάξεις, εξετάζει την εξοικόνομηση μέτρων κατά 0,05% μέσω του παγώματος των αυξήσεων στις συντάξεις μόνο για το 2019.
Πηγή: www.dimosio.gr