Διαπραγμάτευση και για την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ
Αποκαλύψεις από τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη Βουλή
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς βρίσκεται και η πώληση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Παρόλο που ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν πως δεν τίθεται θέμα πώλησης, σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ ξεκαθάρισε πως το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στον αρμόδιο Υπουργό για διευκρινίσεις.
Εισήγηση για διόρθωση των στρεβλώσεων
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ θα εισηγηθεί επίσης τη διόρθωση των στρεβλώσεων στο πλαίσιο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Ταυτόχρονα η ΡΑΕ κινείται για την εντατικότερη ενημέρωση των καταναλωτών, προκειμένου να γνωρίζουν τις επιλογές που έχουν στην ανταγωνιστική αγορά που ανοίγεται τα επόμενα χρόνια.
«Θα παρακολουθήσουμε συστηματικά τη λειτουργία των προμηθευτών για να μην έχουμε φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Αρχή θα προχωρήσει και στην επανεξέταση του πλαισίου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, κυρίως των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, προκειμένου, μέσα στο δίμηνο, να καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση. «Θα εισηγηθούμε στην πολιτεία αλλαγές. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν στρεβλές χρεώσεις. Ο καταναλωτής χρεώνεται όταν υπερβεί ένα όριο με παραπανήσια χρήματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει», ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Μπουλαξής εξήγησε, πάντως, ότι η ΡΑΕ δεν έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τα νησιά. Η ΡΑΕ έχει στην αρμοδιότητα της να προσδιορίζει τα ανταλλάγματα.
«Διαβάζοντας έναν λογαριασμό βλέπει κανείς μία χρέωση για την ενέργεια, ακολουθεί μία χρέωση για το δίκτυο μεταφοράς, μία χρέωση για το δίκτυο διανομής, η χρέωση για την κάλυψη των Ανανεώσιμων Πηγών και υπάρχει και η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Αυτές είναι οι βασικές χρεώσεις ενός λογαριασμού. Η χρέωση μεταφοράς και διανομής, όμως, δεν είναι άσχετη από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, διότι για να έχει κάποιος καταναλωτής ενέργεια στο σπίτι του, δεν αρκεί να παραχθεί μόνο, χρειάζεται να μεταφερθεί η ενέργεια και να διανεμηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής.
«Όπου μπορούμε, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από υπερβολικές και άδικες χρεώσεις. Υπάρχουν κενά. Υπάρχουν προβλήματα. Στα σημεία που τουλάχιστον η ΡΑΕ έχει την αρμοδιότητα, πραγματοποιούνται μειώσεις έστω και μικρές», τόνισε ο κ. Μπουλαξής και πρόσθεσε: «Οι αυξήσεις των τιμολογίων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που πράγματι κάποιοι καταναλωτές παρατήρησαν την περίοδο αυτή του βαρύ χειμώνα, οφείλονται, πέραν από την αυξημένη κατανάλωση, που προφανώς έχει μεγαλύτερο κόστος, και σε μία αύξηση των ΥΚΩ λόγω της κλιμακωτής χρέωσης. Δηλαδή, εάν κάποιος υπερβεί τις 2.000 KW το τετράμηνο, ξαφνικά, ακόμη και 2 KW να την υπερβεί, θα πληρώσει στην αυξημένη χρέωση όλη την ενέργεια. Ενώ αν ήταν κάτω από αυτό το όριο θα πλήρωνε με τη μειωμένη τιμή. Αυτή είναι μία στρέβλωση. Και είναι μία από τις προτάσεις που θα εισηγηθούμε στον υπουργό που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να το διορθώσει, διότι είναι προβληματικό».
«Όσο ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ δεν μπορεί και να λέμε ότι είναι Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ να προσδιορίσει χρονικά πότε θα είναι έτοιμη η εισήγηση της Αρχής για αλλαγές. Χρόνο τον οποίο προσδιόρισε ο κ. Μπουλαξής στους δύο μήνες.
Στο σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών ότι θα πρέπει να συζητηθεί κάποτε εάν ένα κράτος πρόνοιας μπορεί να βάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του κράτους, ο κ. Μπουλαξής είπε ότι έτσι και αλλιώς με το χειμερινό πακέτο που παρουσιάστηκε και πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέτοιου είδους χρεώσεις κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να ξεχωρίσουν από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να καλύπτονται στην ουσία από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι μία κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε. Απλώς, από την 3η ενεργειακή δέσμη αυτό ακόμα επιτρέπεται», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). «Πρέπει να προσέξουμε την προστασία των πραγματικά αδυνάμων. Πρέπει να υπάρξει μία επανεξέταση του πλαισίου του ΚΟΤ, ώστε πραγματικά οι αδύναμοι να τυγχάνουν μεγάλων εκπτώσεων ρεύματος ή ακόμα και δωρεάν ρεύματος, μία κατηγοριοποίηση αυτών των ανθρώπων, ώστε να υπάρχει μία κλιμακωτή ελάφρυνση με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Γιατί είμαστε σε μία περίοδο, που η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και ένας τρόπος είναι αυτός με το ρεύμα, που είναι βασικό αγαθό για τους ανθρώπους», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ο κ. Μπουλαξής είχε αναφερθεί στις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα των ρευματοκλοπών. «Η Αρχή έχει εγκρίνει μία νέα διαδικασία και ένα νέο σύστημα που περιλαμβάνει ποινές σε αυτούς που ρευματοκλέπτουν, με προσαύξηση της τιμής, ώστε να μη γίνεται αυτό ένας τρόπος προμήθειας δωρεάν ρεύματος από κάποιους, εις βάρος των υπολοίπων», σημείωσε.