Μακρόν: Ένας δυνάμει σύμμαχος της Ελλάδας-Τι έλεγε για το χρέος το 2016
Κόντρα στη «γραμμή» Σόιμπλε-ΔΝΤ ο πρώην Γάλλος Υπουργός Οικονομίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο κεντρώος υποψήφιος που θα «κονταροχτυπηθεί» με την ακροδεξιά Μαρίν Λέπεν, συνιστά έναν δυνάμει σημαντικό σύμμαχο στο πλευρό της Ελλάδας, στην προσπάθεια της να πείσει την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μπει τέλος στα μέτρα λιτότητας και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.
Αν κάποια χώρα πρέπει να στηρίξει την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλική προεδρία, αυτή είναι η Ελλάδα.
Ο Μακρόν διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι εκείνο του 2016 και στη διάρκεια της θητείας του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με φορολογικά ζητήματα. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν τεχνοκράτη περισσότερο από πολιτικό, χάρη στην έντονη «σπουδή» του στα δημοσιονομικά ζητήματα και γι' αυτό θεωρείται πως έχει το πιο πλήρες μετεκλογικό πρόγραμμα σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους προέδρους.
Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριζε από το 2016 πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος χρειάζεται αλλαγές ώστε να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
«Βλέπουμε πως πέρα επό το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, σύντομα θα τεθεί το ζήτημα της σταθερότητας της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα. Διότι η οικονομική πολιτική ενός κράτους δεν μπορεί να έχει μόνο δημοσιονομική λιτότητα στον ορίζοντα», δήλωνε σε συνέντευξή του στη Le Monde το καλοκαίρι του 2016.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε εγκαθίδρυση ενός κυριάρχου μηχανισμού για το χρέος στη νομισματική ένωση. «Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για το αν υπάρχουν μηχανισμοί για την οικονομική και δημοσιονομική αλληλεγγύη, αλλιώς θα προκληθεί περαιτέρω ρήγμα στην Ευρωζώνη», δήλωνε στην ίδια συνέντευξη.
Άφηνε μάλιστα αιχμές για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο που ζητά έναν τέτοιο μηχανισμό «έχει πλεόνασμα 8,5% του ΑΕΠ χωρίς όμως να επανακατανέμει τα έσοδα στην Ευρωζώνη».
Φυσικά, οι παραπάνω προτάσεις εκφράστηκαν όσο ο ίδιος ήταν Υπουργός το 2016, αλλά έναν χρόνο μετά η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά και δεν είναι βέβαιο ότι σαν πρόεδρος ο Μακρόν θα συνεχίσει να πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση για την Ελλάδα.