Ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα, με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίου εταίρους να το γνωρίζουν καλά.

Από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν ελπίδες ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παράλληλα θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος βοήθειας, μετά και την έγκριση του πακέτου μέτρων από την Βουλή.

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Frankfürter Allgemeine Zeitung σημειώνει σε άρθρο της πως «μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ, «το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα», όμως «οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο», σημειώνοντας πως «πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060».

«Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», τονίζει η εφημερίδα.

Όσο για τα σενάρια της επόμενης ημέρας, η FAZ εκτιμά ότι είναι δύο: «Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ. Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%».

Πηγή: Deutsche Welle