Μαύρη πρόβλεψη της Goldman Sachs: Δεν βλέπει ένταξη της Ελλάδας στο QE
Τι αναφέρει σε ανάλυση που δημοσίευσε
Την εκτίμηση ότι δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζει η Goldman Sachs, ενώ εμφανίζεται συγκρατημένη και ως προς τα αποτελέσματα του Eurogroup και ειδικότερα για την εξεύρεση λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θεωρεί απίθανη την ένταξη της Ελλάδας, λόγω των «στενών χρονικών περιθωρίων» και οαναμένεται μόνο αφότου η ΕΚΤ θα έχει αρχίσει ήδη να συζητά το σταδιακό περιορισμό (tapering) του προγράμματος.
«Η ΕΚΤ ενδεχομένως, θα έχει ξεκινήσει ήδη τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα», όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει, η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, θα περιοριστεί μόνο στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι συζητήσεις θα αφορούν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία και το ευρύτερο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
«Αναμένουμε ένα ανακοινωθέν που θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση πριν τις πληρωμές που έχει η Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου. Αναμένουμε επίσης συμφωνία για τη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.
Ο αναλυτής του οίκου Huw Pill εκτιμά ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα γίνει με κούρεμα όπως το 2012, αλλά κατά πάσα πιθανότητα με τη μορφή μειώσεων στα κουπόνια και επιμήκυνσης των λήξεων, ενδεχομένως σε συνδυασμό με ανταλλαγές χρέους (swaps) που θα αντικαταστήσουν πιο ακριβές μορφές δανεισμού από δάνεια του ESM.
Εκτίμηση της Goldman Sachs είναι ότι η συμβιβαστική λύση που θα βρεθεί για το χρέος θα περιγραφεί σαν μια «τεχνική παρέμβαση» και θα εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει μεγάλη απόκλιση από το στόχο για το ύψος των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών.
Σε αυτή τη φάση, ο Pill σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς εάν οι επόμενες κινήσεις των πιστωτών θα εφαρμοστούν με τη μορφή ενός τέταρτου μνημονίου και εάν αυτό θα συνδυαστεί με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, όμως αυτή δεν θα ανακοινωθεί κατ΄ ανάγκη με τη μορφή ενός νέου προγράμματος. Πάντως, η ανάλυση τονίζει πως εάν η Ελλάδα επιχειρήσει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης με χρηματοδότηση από τις αγορές, θα είναι πολύ ευάλωτη σε ένα ενδεχόμενο σοκ.
Μετά από αυτά, η ανάλυση καταλήγει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE δεν αναμένεται πριν η ΕΚΤ αρχίσει να συζητά το σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του tapering.