ΔΝΤ: Καταρχήν συμφωνία και... βλέπουμε
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πιο πιθανή μια «καταρχήν συμφωνία» με την Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Αρκετά δύσκολη θεωρεί την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας πως θα επιδιώξει να σημειωθεί μια «καταρχήν συμφωνία» (approval in principle) με την Ελλάδα, χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος.
Τα στελέχη του Ταμείου, όπως τόνισε ο κ. Ράις, συνεχίζουν τις συζητήσεις για μια ολοκληρωμένη λύση, ωστόσο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο ίσως τους αναγκάσουν να λάβουν την παραπάνω απόφαση για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, καθώς με μια τέτοια συμφωνία μπορεί ν’ ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ωστόσο προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε πως «η λύση αυτή διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί». Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του Χρέους. Τρίτον με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα».
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.