Plan B επιλέγει το ΔΝΤ για συμφωνία – Παρουσία Λαγκάρντ το Eurogroup
Οι δηλώσεις του Τζέρι Ράις και τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν
Τη «χρυσή τομή» προσπαθούν να βρουν οι δανειστές έτσι ώστε να επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup, το οποίο αναβαθμίζεται με την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίασή του.
Η συμμετοχή της διευθύντριας του Ταμείο στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, αναβαθμίζει τη σύνοδο της Ευρωομάδας και ταυτόχρονα καταδεικνύει και την αναγκαιότητα που υπάρχει για την εξεύρεση λύσης, αφού μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, για τις οποίες οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να γίνει με χρήματα προερχόμενα από φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, μία πρακτική που ακολουθήθηκε το 2015.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, υπάρχει ένα Plan B για τη δράση του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένο ότι το ενδεχόμενο αποχώρησής του από αυτό έχει αποκλειστεί οριστικά.
Πρόκειται για ημι-συμμετοχή του Ταμείου αφού από τη μία θα κάνει κατ αρχήν αποδοχή του προγράμματος και από την άλλη θα ζητήσει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το χρέος και τα μέτρα που θα παρθούν για την απομείωσή του, με ταυτόχρονη δέσμευση για μεταρρυθμίοεις.
«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη λύση αυτή που ενδέχεται να ακολουθήσει το Ταμείο, συνταγή από τη δεκαετία του 80, η οποία έχει εφαρμοστεί σε μη ανεπτυγμένες χώρες, το σημαντικότερο κομμάτι είναι το πότε θα αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για την απομείωση του χρέους. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείο «όλες οι περιπτώσεις έχουν τις δικές τους ειδικές λεπτομέρειες και θα τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες της Ελλάδας».
Ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης συνταγής είναι η εκταμίευση της δόσης των Ιούλιο για να αποφευχθεί η ασφυξία ρευστότητας για την Ελλάδα, λόγω των πληρωμών.
Η χρονική μετάθεση της συζήτησης για το χρέος ουσιαστικά είναι μία παραχώρηση προς τη γερμανική πλευρά, η οποία έχει δείξει ότι δεν θέλει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα πριν τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.