Αγροτική Τράπεζα: Τα θαλασσοδάνεια-σκάνδαλο που την έριξαν στα βράχια
Το δάνειο 134 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που πτώχευσε το 2008
Ενα-ένα τα δάνεια που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, µετά την εισαγγελική παραγγελία που είχε δοθεί το 2015, δείχνουν ότι κάποιοι είχαν µετατρέψει την Αγροτική Τράπεζα σε «µαγαζάκι» τους, δίνοντας αφειδώς εκατοµµύρια, χωρίς εξασφαλίσεις, σε προβληµατικές εταιρείες. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν σήµερα το τελευταίο πόρισµα της ΤτΕ, που αφορά το κολοσσιαίο δάνειο ύψους σχεδόν 134 εκατ. ευρώ προς την άλλοτε ισχυρή ελληνική εταιρεία εσωρούχων-ενδυµάτων Sex Form, η οποία πτώχευσε το 2008.
Οπως προκύπτει, οι ελεγκτές διαπιστώνουν κραυγαλέες παρατυπίες ως προς τη διαδικασία χορήγησης των δανείων στην εταιρεία, αλλά και αδυναµία προσδιορισµού του πού κατέληξε το µεγαλύτερο µέρος του δανεισµού από τους µετόχους. Βάσει του πορίσµατος, η Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς έδωσε πριν από λίγες ηµέρες εντολή να κληθούν συνολικά 23 άτοµα να δώσουν εξηγήσεις µε την ιδιότητα του υπόπτου για τα αδικήµατα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας στο εν λόγω αδίκηµα, του «ξεπλύµατος» βρώµικου χρήµατος και της άµεσης συνέργειας στο «ξέπλυµα».
Μεταξύ αυτών, ο ισχυρός τραπεζίτης επί των ηµερών του ΠΑΣΟΚ και επί σειράν ετών επικεφαλής της ΑΤΕ, Πέτρος Λάµπρου, ο µετέπειτα διοικητής της, ∆ηµήτρης Μηλιάκος, µέλη του Γενικού Συµβουλίου Χορηγήσεων που άναψαν το «πράσινο» φως για τα δάνεια, καθώς και βασικοί µέτοχοι της εταιρείας. Υπενθυµίζεται ότι η Αγροτική µπήκε σε ειδική εκκαθάριση το 2012.
Το 2015, ο τότε υπουργός Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, έστειλε πόρισµα «φωτιά» της Αρχής για το «ξέπλυµα» βρώµικου χρήµατος προς τις εισαγγελικές Αρχές, από το οποίο προέκυπτε πως η ζηµία της τράπεζας από τα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε την περίοδο 20002012 αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ…
ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ «ΑΕΡΑ»
Η συνεργασία της Sex Form µε την ΑΤΕ ξεκίνησε το 2002. Σύµφωνα µε τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στο πόρισµα: «Η τράπεζα στήριξε χρηµατοδοτικά, µε ικανού ύψους δάνεια, επενδυτικές επιλογές των µετόχων της εταιρείας για την αγορά µετοχών τόσο της επιλογής τους (AXON Συµµετοχών του Θωµά Λιακουνάκου, ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ) όσο και της εταιρείας, αναλαµβάνοντας µείζονες επιχειρηµατικούς κινδύνους». Οπως σηµειώνεται, το γεγονός ότι ήδη από το πρώτο έτος της συνεργασίας, το 2002, εκφράστηκαν ανησυχίες και µεταγενέστερα διαφωνίες από κάποια µέλη του Γενικού Συµβουλίου Χορηγήσεων για τη δανειοδότηση «αναδεικνύει τη γνώση των αρµόδιων στελεχών για τη φύση και το µέγεθος του κινδύνου που αναλήφθηκε.
Υπενθυµίζουµε ότι δεν τέθηκε υπόψη µας συναφής στρατηγική, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον οι συγκεκριµένες αποφάσεις ήταν συµβατές µε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου (risk appetite) της ΑΤΕ.
Περαιτέρω, για σκοπούς αντιστάθµισης των κινδύνων, η τράπεζα στηρίχθηκε αποκλειστικά σε χαρτοφυλάκια µετοχών που από τη φύση τους είναι δυσχερώς ρευστοποιήσιµα και η αξία τους λίαν ευµετάβλητη, υποκείµενη σε αστάθµιστους παράγοντες. Μάλιστα, αποδέχθηκε τη λίαν περιορισµένη διασπορά του καλύµµατός της, αναλαµβάνοντας πρόσθετο κίνδυνο συγκέντρωσης. Και αυτό, ενώ ο κύριος όγκος τους αφορούσε µετοχές αυτής της ίδιας της εταιρείας (σ.σ.: Sex Form), η πορεία της οποίας επηρεαζόταν άµεσα από τις επεκτατικές αποφάσεις των µετόχων της. Σηµειώνεται δε ότι, παρά τη µέχρι τότε ικανοποιητική πορεία της εταιρείας, αυτή τελικά πτώχευσε το 2008, µε παύση πληρωµών ήδη από το 2006».
Μεταξύ άλλων παρατηρήσεων αναφέρεται πως στην εισήγηση της 9ης/12/2003 προς το Γενικό Συµβούλιο Χορηγήσεων, στο οποίο αποφασίστηκε η αύξηση του πιστοδοτικού ορίου της εταιρείας κατά 1 εκατ. ευρώ, «δεν αναφέρεται και δεν σχολιάζεται το γεγονός ότι σε βάρος αυτής και βασικών µετόχων της είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόστιµα συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για συµµετοχή στη χειραγώγηση της µετοχής της Ινφορµάτικς κατά το διάστηµα από 13/8/2002 έως 30/9/2002».
ΠΟΡΙΣΜΑ
Επίσης, από την εισήγηση της 9ης/12/2003 προκύπτει, κατά το πόρισµα, ότι «οι ενεχυριασµένες µετοχές για δάνειο 20 εκατ. ευρώ στον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας είχαν µειωθεί σε 4.612.547 τεµάχια (από 6.000.000 αρχικά), αλλά δεν έχει προσκοµισθεί κάποιο στοιχείο που να αιτιολογεί τη µείωση αυτή και δεν προκύπτει, ελλείψει στοιχείων, η τύχη του προϊόντος της ρευστοποίησης. Σηµειώνεται δε ότι, σύµφωνα µε την Εκθεση Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΤΕ της 10ης/10/2005: α) Η διασφαλιστική σχέση των προσωπικών δανείων του δανειολήπτη υπολειπόταν του συµβατικού 180% ήδη από τον Μάρτιο του 2003, χωρίς ο πιστούχος να την έχει αποκαταστήσει, παρά τις αιτιάσεις της τράπεζας, και β) Η τιµή της µετοχής διαπραγµατευόταν σε τιµή χαµηλότερη των 5 ευρώ ήδη από τον Αύγουστο του 2003». Τελικώς, η καταγγελία όλων των δανειακών συµβάσεων της εταιρείας και του µετόχου καθώς και η µεταφορά των φακέλων στη ∆ιεύθυνση Καθυστερήσεων αποφασίστηκαν στις 27/10/2005.