Ολόκληρο το Plan B Βαρουφάκη για διπλό νόμισμα το 2015
Τι είχαν γράψει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τον Μάρτιο του 2015 για την έκθεση του Ινστιτούτου Levy
Το σχέδιο του τέως υπουργού Γiάνη Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα το 2015, το οποίο αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του, Κιμ Γκλεν σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, δεν είναι κάτι πρωτάκουστο ή καινούργιο.
Η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ με πρωτοσέλιδό τους δημοσίευμα τον Μάρτιο του 2015, αποκάλυπτε το απόρρητο Plan B της κυβέρνησης για διπλό νόμισμα με την έκδοση ειδικού ομολόγου έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και δημόσιους οργανισμούς.
Το σχέδιο της κυβέρνησης βασιζόταν σε έκθεση του Ινστιτούτου Levy, την οποία είχε παρουσιάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και σημερινός υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου, το σχέδιο της κυβέρνησης είχε τρία επιμέρους στάδια.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σχέδιο, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο κάνοντας τρία βήματα. Το πρώτο αφορούσε «τη δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος». Το νέο οικονομικό σύστημα, όπως προτεινόταν από το Ινστιτούτο Levy, θα συνεπαγόταν την έκδοση κρατικών ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου (χωρίς πληρωμή τόκων), που θα ήταν διαρκή (χωρίς αποπληρωμή του κεφαλαίου, μη εξαργυρώσιμα και έτσι δεν θα αύξαναν το χρέος) και μεταβιβάσιμα.
Τα ομόλογα αυτά θα έπρεπε να υποστηρίζονται από τα φορολογικά έσοδα, υπό την έννοια ότι, ενώ η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιούσε για να εξοφλήσει το χρέος μεταξύ αυτής και των πιστωτών της, θα γίνονταν δεκτά pari passu (με ίδιους όρους) σε διακανονισμούς των φορολογικών υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα νέα ομόλογα -τα οποία στην έκθεση του ινστιτούτου αποκαλούνται Geuro θα έπρεπε να είναι μετατρέψιμα μόνο προς μία κατεύθυνση, από ευρώ σε Geuro, για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές επιθέσεις και να περιοριστεί η χρήση τους μόνο στις εγχώριες αγορές, όπως και για τη μείωση της πιθανότητας μεταφορών καταθέσεων σε ευρώ εκτός της χώρας.
Τα οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής πρωτοβουλίας θα ήταν η εκμηδένιση του εγχώριου χρέους και η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και μέρους των μισθών του δημόσιου τομέα. Το Ινστιτούτο Levy πρότειναν ακόμα τον συνδυασμό του παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος με ένα Πρόγραμμα Εγγυημένης Εργασίας, με σκοπό την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην έκθεση του Ινστιτούτου Levy για το Plan B της χώρας περιγράφονταν ενδελεχώς τα δύο επόμενα βήματα μετά τη «δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Το δεύτερο βήμα είχε να κάνει με το πάγωμα του χρέους και την αναστολή αποπληρωμής των τόκων και το τρίτο με τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο θα τόνωνε την αναπτυξιακή διαδικασία.