ΣΕΒ: Η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία
Τί επισημαίνει στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο του
Ισχυροποιούνται οι προοπτικές για την εδραίωση της ανάκαμψης μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο, καλώντας ταυτόχρονα την Πολιτεία "να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται, τηρώντας δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτόχρονα αντιμετωπίζοντας πιο αποτελεσματικά τις υφεσιακές πιέσεις που δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές των συντάξεων".
«Η ευκαιρία εδραίωσης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, όπως ξαναπαρουσιάζεται μετά από τρία χρόνια, θα επιτρέψει την έξοδο από την επιτροπεία και την επιστροφή στην κανονικότητα των διεθνών αγορών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ. Αναφερόμενος στη συμφωνία για την αξιολόγηση, τονίζει ότι επηρέασε θετικά το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο του 2017, γεγονός το οποίο δημιουργεί ισχυρότερες προοπτικές για ανάκαμψη και προσθέτει: «Ο δυναμισμός που επιδεικνύουν οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και τους υπόλοιπους τομείς, ενώ εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευθεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση από ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, εάν δεν διαταραχθεί η ομαλότητα στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία, οι προβλέψεις για ανάπτυξη πάνω από 1,5% το 2017 πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν».
Στις θετικές εξελίξεις ο ΣΕΒ περιλαμβάνει τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, την άνοδο της παραγωγής στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών (+3,3 % στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαίου), τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή το Μάιο του 2017 (+19,8%, έναντι υποχώρησης -5,8% τον Μάιο του 2016), τη θετική πορεία του όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων (+2,6 % τον Απρίλιο), την ανοδική πορεία των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων τον Απρίλιο, τη μείωση της ανεργίας στο 21,7 %. Ωστόσο επισημαίνει ότι η γενικότερη αβεβαιότητα και η δημοσιονομική συμπίεση των εισοδημάτων εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων («κόκκινα δάνεια») και στη συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών με τη σωρευτική εκροή από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, να διαμορφώνεται στα -1,2 δισ. ευρώ.