Στα χέρια του Τόμσεν και της παρέας του οι δόσεις ΕΝΦΙΑ
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει την εξόφληση του φόρου και μετά τον Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο αν δεν ανάψει «πράσινο» η τρόικα, ο ούτως ή άλλως βαρύς λογαριασμός θα γίνει ακόμα βαρύτερος
Του Γιώργου Παππού
Από τις διαθέσεις των ξένων τεχνοκρατών εξαρτάται ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα εξοφληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, καθώς μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για κατ’ εξαίρεση πληρωμές του φόρου και μετά τον Δεκέμβριο, ωστόσο αν δεν ανάψει «πράσινο φως» η πάλαι ποτέ τρόικα, ο ούτως ή άλλως βαρύς λογαριασμός θα γίνει ακόμα βαρύτερος.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε πέντε, όπως και πέρσι, με το επιχείρημα ότι δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα, αφού η εισπραξιμότητα του φόρου διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα. Η πλευρά των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ, που συνήθως εμφανίζει... αλλεργικά συμπτώματα σε κάθε είδους παρατάσεις και εξαιρέσεις, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που ο σχετικός νόμος προβλέπει πως η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να ολοκληρώνεται ως τον Δεκέμβριο, δεν έχει λογική να ψηφίζεται κάθε χρόνο μια εξαίρεση, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η βεβαίωση του φόρου γινόταν νωρίτερα από τον Αύγουστο, έτσι ώστε οι δόσεις να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες. Αυτή η λογική προκαλεί ωστόσο σύγκρυο στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς προϋπόθεση της βεβαίωσης του φόρου ακινήτων είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, έτσι ώστε να εντοπίζονται από το σύστημα οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ, κι αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο Γολγοθάς των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πολίτες θα έπρεπε να ξεκινήσει από την άνοιξη, δηλαδή πριν καλά-καλά πάρουν ανάσα από τις πληρωμές του προηγούμενου έτους. Αν και το μίνι θρίλερ του αριθμού των δόσεων εκτιμάται ότι θα έχει... αίσιο τέλος, καθώς εκτός απροόπτου ο Π. Τόμσεν και η παρέα του δύσκολα θα «κόψουν» την 5η δόση, αυτό είναι μάλλον το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί τους φορολογούμενους, με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ και για το 2017 θα είναι το ίδιο βαρύς.
Αν και οι πληρωμές του φόρου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία περίπου 2,7 δισ. ευρώ, οι περίπου 6.300.000 υπόχρεοι ζορίζονται ιδιαίτερα για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μόνο στα... ψιλά δεν μπορεί να περάσει άλλωστε ότι οι φόροι στην περιουσία στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί στο 2,7% του ΑΕΠ, από 0,8% στην αρχή της κρίσης, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ μετά τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πέρσι η ΑΑΔΕ κατέγραψε συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ μόνο από φόρους περιουσίας.
Οι μοναδικοί... κερδισμένοι για φέτος είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια, αφού το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να τους εξαιρέσει για δύο ακόμα χρονιές από τον συμπληρωματικό φόρο, προβλέποντας εγκαίρως ότι θα γίνει ο... κακός χαμός λόγω των πολλών λαθών, που έχουν εντοπιστεί στην καταγραφή των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου ακινήτων στα Ε9. Από εκεί και πέρα στους υπόλοιπους υπόχρεους ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς, ενώ εκτιμάται ότι τα «φαρμακερά» τεκμήρια θα οδηγήσουν πολύ περισσότερους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμα και άνεργους, εκτός πλαισίου εκπτώσεων και απαλλαγών. Οπως προκύπτει άλλωστε από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κάθε χρονιά είναι και χειρότερη ως προς τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ, αφού ενώ το 2014 οι απώλειες του προϋπολογισμού ήταν περίπου 412.000.000 ευρώ, το κόστος των απαλλαγών το 2015 έπεσε στα 92.900.000 ευρώ και το 2016 στα 88.500.000 ευρώ, λόγω κυρίως της κατάργησης της ειδικής απαλλαγής για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, δηλαδή τα ξενοίκιαστα ακίνητα.