Η μεταγραφή του Νεϊμάρ δεν είναι ποδοσφαιρική αλλά... πολιτική
Οι προεκτάσεις της μετακίνησης του Βραζιλιάνου στην Παρί μέσω… Κατάρ
Ήταν 5 Ιουνίου όταν Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Υεμένη ανακοίνωναν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, εξαπολύοντας κατηγορίες για χρηματοδότηση και υποστήριξη τρομοκρατών, πυροδοτώντας την πρώτη σοβαρή κρίση στις χώρες του Περσικού Κόλπου μετά από χρόνια ηρεμίες.
Σχεδόν δύο μήνες αργότερα ολόκληρη η υφήλιος μιλάει για την μεταγραφή του Νεϊμάρ από την καταλανική Μπαρτσελόνα στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, με τη δεύτερη να καταβάλλει τη ρήτρα αποδέσμευσης του παίκτη, ύψους 263 εκατομμυρίων δολαρίων και τη συνολική αξία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των πρόσθετων, να φτάνει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.
Δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ιστορίες συνδέονται άμεσα αφού ο ιδιοκτήτης της γαλλικής ομάδας, το Κατάρ, καθιστά τη συγκεκριμένη μεταγραφή κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρική, προσδίδοντάς της πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις.
Η συγκεκριμένη μεταγραφή αποκτά τις παραπάνω προεκτάσεις, αν ενταχθεί στο πλαίσιο ανάλογων επενδυτικών κινήσεων, όπως αναφέρει το Bloomberg. Μέσα στους μήνες αυτούς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου συμφώνησε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-15 από τις ΗΠΑ, επτά πολεμικά πλοία από την Ιταλία και φλέρταρε με την ιδέα να αγοράσει μερίδιο από την American Airlines.
Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια του Κατάρ να αποδείξει ότι δεν επηρεάστηκε από την κρίση. Μία κρίση που έχει στο επίκεντρό της την οικονομική δραστηριότητά του τις δύο τελευταίες δεκαετίες με τα μερίδια σε παγκόσμιους κολοσσούς όπως οι Glencore Plc και Rosneft Oil Co. και οι επενδύσεις όπως το επιβλητικό Shard στο Λονδίνο. Ακόμα όμως και στον χώρο του αθλητισμού, εκτός από την απόκτηση της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν, προκάλεσε την παγκόσμια έκπληξη με τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.
Ο Νεϊμάρ λοιπόν εκτός από μία μεταγραφική «βόμβα» είναι και η τελευταία μίας σειράς κινήσεων, στην προσπάθεια του Κατάρ να αποδείξει ότι ανταπεξέρχεται στην κρίση των τελευταίων μηνών και ότι μπορεί να μπει ακόμα περισσότερο στο μάτι των άλλων αραβικών χωρών…