Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές φόρου
Ποιοι είναι οι «χαμένοι» - Η διαδικασία του συμψηφισμού
«Φρένο» στις επιστροφές φόρου σε περίπου 600.000 φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος; Επίκεινται συμψηφισμός με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Αν και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την έναρξη της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει προχωρήσει σε τρεις πληρωμές επιστροφής φόρων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, εκτός απροόπτου, πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους περίπου 600.000 φορολογουμένους που θα έπρεπε να λάβουν επιστροφή έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα υποστούν συμψηφισμό.
Έτσι, όποιος φορολογούμενος δικαιούται να λάβει επιστροφή φόρου εισοδήματος με βάση το εκκαθαριστικό της φετινής του δήλωσης και δεν την έχει εισπράξει ακόμη δεν μπορεί πλέον να την λάβει ολόκληρη από τη ΔΟΥ. Θα κληθεί από τη ΔΟΥ να υποβάλει αίτηση-δήλωση συμψηφισμού με την εκκρεμούσα -μη ληξιπρόθεσμη ακόμη- οφειλή του ΕΝΦΙΑ και στην περίπτωση αυτή θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει εφάπαξ ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, χάνοντας το δικαίωμα τμηματικής καταβολής του συγκεκριμένου φόρου σε 5 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018!
Αν το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος είναι μικρότερο από τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ, τότε αυτός θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει εφάπαξ - αντί σε 5 μηνιαίες δόσεις - τον ΕΝΦΙΑ εν μέρει με το ποσό της επιστροφής και εν μέρει με την καταβολή επιπλέον χρημάτων από την τσέπη του!
Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογουμένους.
Για την... ιστορία του συμψηφισμού
Τον Μάρτιο του 2011 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρασε από τη Βουλή διάταξη (άρθρο 11 του ν. 3943/2011) με την οποία προβλέπεται ότι οι επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι συμψηφίζονται με χρέη τους προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμα ή μη ληξιπρόθεσμα, είτε αυτεπάγγελτα από τις ΔΟΥ είτε κατόπιν υποβολής σχετικών αιτήσεων-δηλώσεων από τους ίδιους τους φορολογούμενους.