«Επιδημία» οι επιθέσεις εναντίον εφοριακών
Κατά την διάρκεια φορολογικών ελέγχων
Μόνο στις τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι νόμοι εφαρμόζονται κατά περίπτωση και επικρατούν το δίκιο του ισχυρού και η διαφθορά, θα μπορούσαν να συμβαίνουν τα όσα εκτυλίσσονται από την αρχή του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων για το αυτονόητο, ήτοι την προβλεπόμενη έκδοση αποδείξεων.
Το τελευταίο συμβάν στη Σάμο, όπου ιδιοκτήτρια εστιατορίου, όχι μόνο παραβίασε τη σφράγιση παρουσία αστυνομικών, αλλά έφτασε να τηλεφωνεί ξημερώματα στο σπίτι του ελεγκτή και να τον απειλεί ουρλιάζοντας, παρά το ότι είχε ήδη «φάει» 12μηνη φυλάκιση για παρεμπόδιση ελέγχου, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
Η πολύκροτη υπόθεση του Γαϊδουρονησίου (Χρυσή) δεν έφερε στο φως της δημοσιότητας μόνο μια απίστευτη υπόθεση προκλητικής φοροδιαφυγής, αλλά ανέδειξε και τον νόμο της σιωπής που φαίνεται ότι έχει επιβληθεί στην περιοχή, καθώς, ενώ όλοι γνώριζαν, ουδείς από τους αρμοδίους τολμούσε να αγγίξει τον επιχειρηματία με το ιταλικό παρατσούκλι, ο οποίος έλυνε και έδενε. Είναι ενδεικτικό το ότι, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου, η οποία άναψε το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν οι καντίνες υπό νέα διεύθυνση, τα κλιμάκια των εφοριακών που επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος βρήκαν και ασφαλιστικές παραβάσεις, καθώς αρμόδια κλιμάκια του ΙΚΑ ουδέποτε είχαν εμφανιστεί εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο αρμόδιος διευθυντής του ΙΚΑ αναζητούσε από τη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία των επτά ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ, για να επιδοθούν τα σχετικά πρόστιμα, θα υπάρξει συνδρομή αστυνομικών!
Το έντονο φαινόμενο του τοπικισμού, όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου» παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, δικαιώνοντας όσους έχουν εισηγηθεί την αιφνιδιαστική αποστολή ελεγκτικών κλιμακίων από άλλες μονάδες της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να «σπάει» ο άτυπος κανόνας της σιωπής. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στη Φορολογική Διοίκηση καταφτάνουν δεκάδες καταγγελίες πολιτών για περιπτώσεις ανάλογες με αυτές του Γαϊδουρονησίου, όπως στην Ελαφόνησο στη Νότια Πελοπόννησο, όπου στην περίφημη παραλία του Σίμου, η οποία επίσης προστατεύεται από τη Natura, έχουν αναπτυχθεί πολλές τουριστικές δραστηριότητες και συγκεντρώνονται χιλιάδες επισκέπτες.