Πώς να βάλετε στον «πάγο» το «κόκκινο» δάνειο
Αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους δηλώνουν πολλοί δανειολήπτες - Ποια διέξοδος υπάρχει
Απεγνωσμένες λύσεις αναζητούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες σε μια προσπάθεια τους να παρατείνουν όσο μπορούν περισσότερο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν από στεγαστικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες στις τράπεζες.
Μιμούμενα το ελληνικό δημόσιο το οποίο πρακτικά έχει κηρύξει εδώ και μήνες στάση πληρωμών, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν εδώ και χρόνια σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους – πρακτικά έχουν κηρύξει στάση πληρωμών - με αποτέλεσμα το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται πάνω από τα 100 δισ. ευρώ.
Πολλοί δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους - τα οποία να υπενθυμίσουμε ότι αφειδώς μοίραζαν οι τράπεζες την τελευταία δεκαετία - είτε αυτό οφείλεται σε απώλεια εργασίας, είτε στην υπερφορολόγηση.
Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι δανειολήπτες προκειμένου να «κρύψουν» για λίγα χρόνια το δάνειο τους και να «ηρεμήσουν» από τις δόσεις των τραπεζών; Στα «χέρια» τους έχουν ένα μοναδικό «όπλο» το οποίο αν το χρησιμοποιήσουν σωστά μπορούν να δώσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Ακούει στο όνομα «Ειρηνοδικείο»!
Θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε την πληρωμή του δανείου σας; Ξεκινήστε δικαστική διαμάχη με κάποια τράπεζα.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι στα parapolitika.gr θα έχετε από 1 έως 3 χρόνια στη διάθεσή σας χωρίς να υπάρξει καμία εξέλιξη, καθώς αυτός είναι ο εκτιμώμενος χρόνος δικαστικής εκκαθάρισης ενός «κόκκινου» δανείου. Ο χρόνος, όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι, εξαρτάται από το φόρτο εργασίας που έχουν τα Ειρηνοδικεία σε όλη την χώρα.
Έως ότου ο δανειολήπτης φτάσει στη σύνταξη του τελικού δικογράφου, το οποίο οφείλει να καταθέσει στο δικαστήριο προκειμένου να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, περνά από μια μακρά διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγγράφων. Με αποτέλεσμα μέχρι να εκδικαστεί το οριστικό δικαστήριο θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η κατάσταση είναι... λίγο καλύτερη. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα, η εκκαθάριση ενός «κόκκινου» δανείου γίνεται σε λιγότερο από 6 μήνες, ενώ σε Σλοβενία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία και Μ. Βρετανία χρειάζεται το πολύ ένας χρόνος.
Η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών κατά 3 χρόνια θα μπορούσε να αυξήσει την ανακτήσιμη αξία των 48 δισ. ευρώ καταγγελμένων δανείων κατά 7 δισ. ευρώ, εκτιμά η ΤτΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στην κατηγορία των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών όσο και στις καταγγελμένες απαιτήσεις που αποτελούν το 45% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή περί τα 47 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν κάνει υψηλές προβλέψεις, ύψους 29 δισ. ευρώ, ενώ οι εξασφαλίσεις διαμορφώνονται σε 21 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα ποσοστά κάλυψης άνω του 100%. Από τη διάρθρωση των εξασφαλίσεων προκύπτει ότι το 88% αυτών αφορά στοιχεία ακίνητης περιουσίας, με το 50% αυτών να αφορά αμιγώς στεγαστικά δάνεια και το 34% εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.
«Κουρεύουν» τα χρέη τους
Φέτος αλλά και το 2018 εκτιμάται ότι θα εκδικαστούν πάνω από 100.000 υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και αναμένεται ότι θα ρυθμιστούν δάνεια συνολικού ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα ποσοστό 60% - 70% επιτυγχάνει διευθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων ή προστασία της πρώτης του κατοικίας, με «κούρεμα» μέρους της οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε βάθος χρόνου ενώ ένα ποσοστό 40% - 30% δικαιώνει την τράπεζα ως προς τις διεκδικήσεις της απέναντι σε δανειολήπτες.
Ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων απαιτεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι ο οφειλέτης έχει μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος του και σε αυτή την περίπτωση προβλέπει ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση, διαγραφή χρέους και δίνει τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όχι όμως και των άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τα οποία εκποιούνται υπέρ της τράπεζα
Πώς να προστατεύετε την πρώτη κατοικία
Τα νοικοκυριά μπορούν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, από πλειστηριασμούς με την προϋπόθεση να προσφύγουν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μέχρι στις 31-12-2018, εφόσον βέβαια πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν είναι:
- Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα τους , να μην υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», προσαυξημένες κατά 70%. Με τα σημερινά δεδομένα, για ένα άτομο θα πρέπει να είναι μέχρι 1.159,4 ευρώ, για ζευγάρι τα 1.972 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί 2.448 ευρώ, με δυο παιδιά 2.924 ευρώ και με τρία παιδιά 3.400 ευρώ.
- Η αντικειμενική αξία του ακινήτου (πρώτη κατοικία), κατά το διάστημα συζήτησης της αίτησης, να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο 220.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες, που έχουν προσφύγει στον ν.3869/2010 , με α' κατοικία μικρότερης αντικειμενικής αξίας από 120.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 220.000 για ζευγάρι με 3 παιδιά, τους δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης βοηθήματος, από το Δημόσιο (Υπ.Οικονομίας) για χρονική περίοδο τριών ετών.
-Εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους , με τους πιστωτές τους.