«Καρκινοβατεί» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Οι δανειστές ζητούν μετ΄ επιτάσεως την ολοκλήρωσή του
Στον «πάγο» έχει παραμείνει εδώ και πολύ καιρό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.
Ο δρόμος των αποκρατικοποιησεων παραμενει «δύσβατος» παρά το γεγονός ότι έχουν προκηρυχθεί νέοι διαγωνισμού, πλην όμως, εδώ και μήνες έχουν «παγώσει» και η ολοκλήρωση τους… καρκινοβατεί! Το πρόγραμμα έχει «βαλτώσει» και οι δανειστές ζητούν μετ΄ επιτάσεως την ολοκλήρωσή του.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται «εξαιρετικά πίσω» και αυτό προκαλεί έντονη δυσφορία στους κύκλους των ευρωπαϊκών εταίρων. Τα βήματα των αποκρατικοποιήσεων έχουν συμφωνηθεί εδώ και δύο χρόνια αλλά οι ρυθμοί υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι απογοητευτικός εκτιμούν οι δανειστές και πιέζουν για αυστηρή αντιμετώπιση αυτών των καθυστερήσεων.
Το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει να εισπράξει συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία κατανέμονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και σε 3,5 δισ. ευρώ για το 2018. Όμως το πρόγραμμα πραγματοποιείται με καθυτερήσεις όπως δείχνουν άλλωστε και οι περιπτώσεις της Εγνατίας Οδού, των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ και ΔΑΑ.
Καθυστερήσεις προκαλούνται και από τον βασικό μέτοχο του ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, αν και έχει ορισθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έχει καταφέρει ακόμη να διορίσει ούτε τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών του εταιρειών, ενώ μετά και την αποχώρηση του Στέργιου Πιτσιόρλα τον περασμένο Νοέμβριο, το Δ.Σ. του ταμείου λειτουργεί με προσωρινούς προέδρους.
Ανάλογα ισχύουν και με τις πωλήσεις συμμετοχών, όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κ.ά. Θεωρείται απίθανο οι συγκεκριμένες πωλήσεις συμμετοχών να προχωρήσουν, αν δεν υπάρξει ισχυρή πίεση.