«Μετεξεταστέο» έμεινε το υπουργείο Οικονομικών στο πρώτο κρίσιμο τεστ για τα φετινά έσοδα κι αν τον Σεπτέμβριο, που προστίθεται στις πλάτες των φορολογουμένων ο όγκος του ΕΝΦΙΑ, η εικόνα είναι ίδια ή χειρότερη, τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να προετοιμάζεται για στενό μαρκάρισμα από τους «θεσμούς» για πρόσθετα μέτρα το 2018.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παππούς στο ρεπορτάζ του για την «Ελευθερία του Τύπου», εν αναμονή των αναλυτικών στοιχείων του Ιουλίου, αυτό που προκύπτει διά γυμνού οφθαλμού είναι ότι από την «τρύπα» των 730.000.000 ευρώ, μόνο τα 240.000.000 ευρώ οφείλονται σε αυξημένες επιστροφές φόρου. Από τα υπόλοιπα 490.000.000 ευρώ, περίπου 340.000.000 ευρώ είναι απλήρωτος φόρος εισοδήματος, ενώ μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις έχουμε και στο πεδίο των φόρων κατανάλωσης. 

Ήδη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Κοστέλο και Μοσκοβισί) έχουν αφήσει υπονοούμενα για διορθωτικές κινήσεις, αλλά το πότε και πόσο θα γίνει σαφέστερο στη διάρκεια της αξιολόγησης, η οποία θα συμπέσει με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ -που φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει ευήκοα ώτα και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο- είναι ότι υπάρχει φοροδοτική κόπωση.

*Περισσότερα στην Ελευθερία του Τύπου που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας