Επενδυτικοί οίκοι και funds πλήρωσαν ταξίδι του Χουλιαράκη στο Λονδίνο
Τα «λαίµαργα funds» και τα «κοράκια των αγορών», όπως τα αποκαλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάλυψαν τα έξοδα του ταξιδιού
Το εισιτήριο που είχε στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών για τη µετάβασή του στις Βρυξέλλες, µε αφορµή τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του EcoFin στις 10 και 11 Ιουλίου, ήταν απλής µετάβασης και όχι µετ’ επιστροφής. Ο λόγος έγινε γνωστός εκείνες τις ηµέρες µέσα από επίσηµη ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, το οποίο ενηµέρωνε ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης θα βρισκόταν για τρεις ηµέρες στο Λονδίνο µε σκοπό να πραγµατοποιήσει σειρά επαφών µε εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, µε στόχο την ενηµέρωση για την πορεία του προγράµµατος προσαρµογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας.
Η επίσκεψη αυτή είχε συνδεθεί µε τη φηµολογία που ήθελε την κυβέρνηση να βγαίνει δοκιµαστικά στις αγορές, όπως και έγινε λίγες ηµέρες αργότερα, µε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επέκταση του οµολόγου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαµαρά -και έληγε το 2019έως το 2022.
Ταξίδι πληρωμένο από funds και ξένους οίκους
Οι λεπτοµέρειες του ταξιδιού του Γιώργου Χουλιαράκη, όπως δηµοσιεύθηκαν στην απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών µε αριθµό πρωτοκόλλου 2/53757/0004, έκρυβαν και µία λεπτοµέρεια που προκαλεί εύλογα ερωτήµατα γύρω από το ταξίδι από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο και µετά πίσω στην Αθήνα.
Οπως προκύπτει από την παραπάνω απόφαση του υπουργείου, το ελληνικό ∆ηµόσιο πλήρωσε αποκλειστικά τη µετάβαση και διαµονή του Γιώργου Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες και το υπόλοιπο κοµµάτι του ταξιδιού, συµπεριλαµβανοµένης της µετάβασής του µε τρένο από τις Βρυξέλλες στη βρετανική πρωτεύουσα και της επιστροφής στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπως επίσης και της διαµονής του στο Λονδίνο, καλύφθηκε από τους επενδυτικούς οίκους τους οποίους συνάντησε.
Με λίγα λόγια, οι επενδυτικοί οίκοι στους οποίους ήθελε να απευθυνθεί η ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει όσο καλύτερα µπορούσε την εικόνα για την ελληνική οικονοµία πλήρωσαν όλα όσα αφορούσαν το ταξίδι του Γιώργου Χουλιαράκη.
Οπως ανέφεραν στα «Π» παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια της οδού Νίκης και παρακολουθούν τις δραστηριότητες του υπουργείου επί σειρά ετών, «κάτι τέτοιο συµβαίνει µόνο όταν κάποιο ινστιτούτο, κάποιο πανεπιστήµιο ή άλλος επίσηµος φορέας προσκαλεί πολιτικό προϊστάµενο του υπουργείου για οµιλία ή διάλεξη», προσθέτοντας ότι «αυτό που έγινε µε τον Γ. Χουλιαράκη είναι πρωτοφανές, ειδικά από τη στιγµή που το περιεχόµενο και οι παριστάµενοι στις συναντήσεις του παραµένουν κρυφά».
Λεπτοµέρειες για τους αγοραστές του ελληνικού πενταετούς οµολόγου δεν έχουν δοθεί ακόµα από τον Ο∆∆ΗΧ, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος φορέας της δηµοπρασίας, αλλά σύµφωνα µε τις διαρροές που έγιναν από τη «Financial Times» το 44% των επενδυτών ήταν Αµερικανοί, το 26% Βρετανοί και το 7% Γάλλοι, ενώ σύµφωνα µε άλλα δηµοσιεύµατα ανάµεσα σε όσους ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό οµόλογο ήταν παγκόσµιοι κολοσσοί του χρήµατος όπως η Pimco, η Graylock, η JP Morgan, η BlackRock και η Invesco.
Το µυστήριο της δοκιµαστικής εξόδου στις αγορές µεγαλώνει ακόµα περισσότερο από τη στιγµή που ανάδοχοι του ελληνικού οµολόγου ανέλαβαν έξι, επίσης παγκόσµιοι κολοσσοί, η Bank of America Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Citigroup και η HSBC. Ολα αυτά για µία κυβέρνηση θα ήταν κάτι φυσιολογικό και δεν θα αποτελούσαν είδηση, ούτε θα γίνονταν αντικείµενο σχολιασµού.
Στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όµως αλλάζει κατά πολύ η εικόνα, αν λάβει κανείς υπόψη όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας σε οµιλίες του και δηµόσιες παρεµβάσεις πριν γίνει πρωθυπουργός, όταν το «αντιµνηµόνιο» αποτελούσε το άτυπο ευαγγέλιο για τον ίδιο και τα στελέχη της τότε αξιωµατικής αντι-πολίτευσης. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, µιλώντας το -όχι πολύ µακρινό2014, αποκαλούσε συλλήβδην εκείνους στους οποίους απευθύνθηκε και ζήτησε βοήθεια «λαίµαργα funds», τοποθετώντας τα µαζί µε «δανειστές, αγορές, ξένους προστάτες, διαπλεκόµενους και τραπεζίτες», οι οποίοι ήταν «το παλιό που σάπισε, κακοφορµίζει, δηλητηριάζει την κοινωνία και τη χώρα». Λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει το αµίµητο «Θα παίζουµε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη» αναφερόµενος στις αγορές, των οποίων τα χρήµατα ζήτησε.
Τρία χρόνια µετά, µε δύο Μνηµόνια που φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι τα funds σταµάτησαν να είναι «λαίµαργα» και να κάνουν κακό στην Ελλάδα. Και όχι µόνο αυτό, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών µπορεί να επισκέπτεται το Λονδίνο µε τα έξοδα πληρωµένα από funds και επενδυτικούς οίκους.
Το µυστήριο πάντως θα συνεχίζει να υπάρχει και τα ερωτήµατα να είναι µεγάλα όσο η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επίσηµα ποιοι ήταν οι οίκοι που συνάντησε και ενηµέρωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι πλήρωσαν τη µετακίνηση και τη διαµονή του κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ταξίδι που ανακοινώθηκε επισήµως από το υπουργείο, αλλά και ο επίσηµος κατάλογος µε τις προσφορές που υποβλήθηκαν για το ελληνικό οµόλογο κατά τη διάρκεια της δοκιµαστικής εξόδου.