Οι φορείς του τουριστικού κλάδου έχουν θέσει ως στόχο για τα έσοδα από τον τουρισμό τα 14,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το νούμερο αυτό είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση πως η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη θα ανέκαμπτε από την περσινή πτώση και θα επανερχόταν στα επίπεδα του 2015, όταν η πορεία των εσόδων ήταν ανοδική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τις τουριστικές εισπράξεις του εξαμήνου ο στόχος αυτός έρχεται ακόμη πιο κοντά. Σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η άνοδος κατά 221 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατά 257 εκατ. ευρώ, καθώς τον Ιούνιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016.

Συνολικά τα έσοδα για το εξάμηνο ανέρχονται σε 4,11 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 273 εκατ. συγκριτικά με πέρσι (3,84 δισ. ευρώ). Το θετικό είναι όμως, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, πως τα έσοδα πλησίασαν ξανά αυτά του 2015 (4,17 δισ.), εξέλιξη που ανεβάζει τις προσδοκίες για το φετινό "καλάθι” των εισπράξεων.

Επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου προβλέπουν πως η άνοδος θα είναι ακόμη πιο υψηλή στα αποτελέσματα του Ιουλίου και του Αυγούστου, οπότε και καταγράφηκε η μεγαλύτερη κίνηση τουριστών από το εξωτερικό.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν, τα αυξημένα έσοδα δεν σημαίνουν και υψηλότερες δαπάνες από τους τουρίστες, τονίζοντας πως τα θετικά αποτελέσματα των εσόδων αποδίδονται κατά βάση στη φετινή έκρηξη των αφίξεων (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ.). Τα στοιχεία που επεξεργάζονται φορείς του κλάδου δείχνουν πως και το διαθέσιμο budget ανά ταξίδι περιορίζεται- απόρροια και του υψηλού ανταγωνισμού στα τουριστικά πακέτα με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου-, αλλά και η διάρκεια παραμονής συρρικνώνεται. Στα αποτελέσματα του πεντάμηνου αναφερόταν χαρακτηριστικά πως η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφειλόταν στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 1,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρέμενε ουσιαστικά σταθερή στα 523 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία των εσόδων, εκεί όπου στρέφεται κυρίως οι προσοχή των επιχειρηματιών του χώρου. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς εμφανίζουν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού οριακές πληρότητες, ενώ και οι τιμές- ειδικά στα rooms to let- έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι λόγω της υψηλής ζήτησης. Τέλος, οι κρατήσεις από tour operators του εξωτερικού προμηνύουν πως και το Σεπτέμβριο θα υπάρξει αυξημένη κίνηση, ενώ η φετινή σεζόν αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές του Νοεμβρίου.