Πειστικές απαντήσεις θα πρέπει να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους θεσμούς για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Υψηλόβαθμα στελέχη θεωρούν ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί στην ώρα της, δηλαδή τον Οκτώβριο, ωστόσο, εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανόν πλέον να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η ώρα επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα δεν έχει φτάσει, πάντως, ακόμα. Στο Euroworking Group της 4ης Σεπτεμβρίου θα επιχειρηθεί να εκπονηθεί ένα χρονοδιάγραμμα όχι μόνο για την τρίτη αλλά και τις επόμενες αξιολογήσεις, αν και οι γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου κατά γενική ομολογία επηρεάζουν τις αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα μετά από τη ΔΕΘ προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή της προόδου και των καθυστερήσεων, όπου υπάρχουν. Θα παραμείνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό για 5 με 10 μέρες ανάλογα με το αντικείμενο ενασχόλησής τους ενώ μετά θα αναχωρήσουν.

Όσο για την άφιξη σε επίπεδο επικεφαλής των δανειστών, αυτή αναμένεται να γίνει από τις 16 Οκτωβρίου, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση περίμενε μία πρώτη τεχνική συμφωνία ή έστω μία αποτίμηση περί προόδου, ούτως ώστε να προγραμματίσει μία έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2018 θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Κατά το ΔΝΤ, το πακέτο μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα συμβάλλει στην υποστήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το 2019-2022.

Ωστόσο, για το 2018 το Ταμείο βλέπει ακόμη δημοσιονομικό κενό και αν και δεν θεωρεί πως υπάρχει η ανάγκη νέων μέτρων, ωστόσο φαίνεται να επιθυμεί την επιτάχυνση της εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου.