Τέλος η καλοκαιρινή ραστώνη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να κλείσει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα.

Κρίσιμο EuroWorking Group την ερχόμενη Δευτέρα αλλά και η έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγηση φέρνει μαζί του ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση. Επίσης, στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα καταγραφεί η πρόοδος σχετικά με την προώθηση των προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τα οποία για 100 ημέρες έλεγχαν εξ αποστάσεως την εφαρμογή του προγράμματος, κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα θα προχωρήσουν στην επισκόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και των ήδη υλοποιημένων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2018 θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος

Κατά το ΔΝΤ, το πακέτο μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα συμβάλλει στην υποστήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το 2019-2022. Ωστόσο, για το 2018 το Ταμείο βλέπει ακόμη δημοσιονομικό κενό και αν και δεν θεωρεί πως υπάρχει η ανάγκη νέων μέτρων, ωστόσο φαίνεται να επιθυμεί την επιτάχυνση της εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου.

Λεπτομερέστερη αποτύπωση της κατάστασης σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων θα γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα καταφτάσουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου.

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση μπορεί να προκύψει και κυρίως από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει την ατζέντα της προσθέτοντας «καυτά» θέματα, όπως η απαίτηση πραγματοποίησης αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες και το δημοσιονομικό, επαναφέροντας τη θέση του ότι τα μέτρα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτή τη «βαριά» ατζέντα της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να προστεθεί και η πιθανή έλευση στην Αθήνα της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ –ακόμη το Ταμείο δεν την επιβεβαιώνει. Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη της Λαγκάρντ, όποτε τελικά κι αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να αποτελέσει «ορόσημο» για τις αποφάσεις που συνδέονται με το ελληνικό χρέος. Ούτως ή άλλως, όλοι γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ αποτελεί τον βασικό υπέρμαχο της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους.