Η τρίτη αξιολόγηση και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα απασχολήσουν την σημερινή συνάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικων, Ε. Τσακαλώτο.

Στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος και το χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες. Αυτό αφορά βασικά την τρίτη αξιολόγηση ενώ θα διερευνηθούν και οι προθέσεις των θεσμών ενόψει της λήξης του μνημονίου σε έναν χρόνο από σήμερα.

Χθες η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, αλλά η κανονική αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή τους τοποθετείται μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 13-15 Οκτωβρίου.

Στα θέματα που αναμένεται να δυσκολέψουν την αξιολόγηση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως η λειτουργία όλων των δομών του υπερταμείου, η αγορά ενέργειας και η δημόσια διοίκηση (αξιολόγηση, συμβασιούχοι).

Κυρίως, όμως, παράγοντας κινδύνου και σε αυτήν την αξιολόγηση θα είναι το ΔΝΤ, για το οποίο οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα θέσει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και θα ζητήσει προς τούτο να αξιολογηθούν τα στοιχεία ενεργητικού τους. Κάτι το οποίο υπάρχει φόβος να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε επικίνδυνα μονοπάτια και σε μεγάλη καθυστέρηση.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.