Ξεκινάει το μεγάλο «παζάρι» για τα προαπαιτούμενα
Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια - Άγνωστος ο ρόλος του ΔΝΤ
Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν να έρχονται σταδιακά από σήμερα. Η ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 800 εκατ. ευρώ και η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα για 2 εβδομάδες, ενώ πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι οι αποστολές θα διαρκέσουν 4-10 ημέρες, ανάλογα με το αντικείμενο.
Η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.
Σχετικά με την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους είναι η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως φάνηκε και από τις αιχμές του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, που το κάλεσε, μιλώντας στη ΔΕΘ, να ξεκαθαρίσει αν θα μετάσχει ή όχι, αλλά και να μην προβάλει νέα εμπόδια, ακόμα και εκτός συμφωνίας.
Επόμενος σταθμός είναι η πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου. Στο άτυπο Eurogroup η Ελλάδα είναι ένα από τα δύο θέματα της ατζέντας και, όπως αναφέρεται, θα περιμένουν τις απαντήσεις και την τοποθέτηση τόσο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών.
Τα ανοιχτά θέματα
Μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων περιλαμβάνονται αυτά των κόκκινων δανείων, της προόδου στις αποκρατικοποιήσεις, των εργασιακών, των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για τη δημόσια διοίκηση, των απαιτήσεων για παρεμβάσεις στο πεδίο των επιδομάτων, αλλά και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν αναφορικά με τις αγορές, τα κλειστά επαγγέλματα και τα δικαστικά θέματα σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου και με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Πέρα από τα προαπαιτούμενα, σημαντικό θέμα κατά την κάθοδο των κλιμακίων στην Αθήνα θα είναι το δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι οι οικονομικές προβλέψεις της για το 2017 ευσταθούν, δηλαδή πως μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% (κοντά στο 2% του ΑΕΠ ανέφερε προχθες ότι θα κυμανθεί ο πρωθυπουργός), καθώς διαφορετικά ανατρέπονται οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου του προηγούμενου Μαίου, πως τα έσοδα θα καλύψουν το στόχο, παρά την απόκλιση που αποκαλύφθηκε στα στοιχεία του επταμήνου και πως η αύξηση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες κατά 511 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρεις μόνο μήνες (στοιχεία Ιουλίου) είναι αναστρέψιμη και δεν θα προκαλέσει επιπλέον παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, το προσχέδιο του οποίου θα είναι έτοιμο έως τις 2 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ εφέτος, με βάση το οποίο εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι πιθανόν να δοθεί κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους πολίτες τα Χριστούγεννα, εφόσον λάβει και την έγκριση των πιστωτών.