Εν αναμονή της short list για τον ΔΕΣΦΑ
Η εν λόγω απόφαση «σέρνεται» από την προηγούμενη εβδομάδα
Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αποφασιστούν –αισίως– οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί διεκδικητές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Η εν λόγω απόφαση «σέρνεται» από την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά αυτή αναβλήθηκε δίνοντας ένα επιπλέον περιθώριο για να ανέβει το τίμημα προτού περάσουμε στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που αναμένουν τα αποτελέσματα της short list είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie.
Το δεύτερο σχήμα είναι διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A. Τρίτος διεκδικητής είναι η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS) η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο Άγγελος Αγγέλου.
Από το Κατάρ έρχεται η Powerglobe LLC, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Στον διαγωνισμό συμμετέχει και η επενδυτική Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited.
Όπως ορίζει και η συμφωνία με τους δανειστές, οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές.
Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο δημόσιο το 34%.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.