Η Eldorado έκανε πίσω σε επενδύσεις σε Βραζιλία, Τουρκία και Κίνα
Η πτώση της τιμής του χρυσού έχει περιορίσει σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας από το 2016
Η απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από την πολύκροτη επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής προκάλεσε έκπηξη σε πολλούς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μάλλον πρόκειται για μία λογική εξέλιξη που συνάδει με την κρίση που βιώνει η καναδική εταιρεία στις επενδύσεις της εκτός συνόρων την τελευταία διετία.
Η πτωτική πορεία στην τιμή του χρυσού τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει δραστική μείωση των επενδυτικών πλάνων της Eldorado, αλλά και ανακτατάξεις σε διοικητικό επίπεδο.
Η αρχή έγινε το 2016, όταν η εταιρεία εξόρυξης χρυσού πούλησε όλα της τα περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα έναντι 600 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία σχεδίαζε εξορύξεις σε τρία ορυχεία στην ασιατική χώρα.
Το ίδιο έτος η Eldorado αποφάσισε την αναστολή της δραστηριότητάς της στο Τοκαντινζίνιο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η εξόρυξη σταμάτησε λόγω της χαμηλής τιμής του χρυσού την περίοδο εκείνη, αλλά και για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα σχέδια, ενώ υπήρχαν εκκρεμότητες με την αδειοδότηση. Οι επενδύσεις στη Βραζιλία θα έφταναν τα 95 έως 105 εκατ. δολάρια, αλλά εν τέλει έπεσαν στα 35 εκατ.
Τον Ιανουάριο του 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε πως παύεται το σχέδιο επέκτασης στο Κισλαντάγκ της Τουρκίας για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τη χαμηλή τιμή του χρυσού, ενώ παράλληλα μείωσε τα κεφάλαια που επενδύει εκεί από 60 εκατ. δολάρια στα 45 εκατ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ορυχείο στην Τουρκία θα παράγει από 230.000 μέχρι 245.000 ουγκιές χρυσού το 2017 και 285.000 το 2018 και το 2019.
Τα προβλήματα στην επενδυτική δραστηριότητα της Eldorado έφεραν και ανακατατάξης κορυφής στην εταιρεία. Τον Απρίλιο του 2017 συνταξιοδοτήθηκε ο τότε CEO Πολ Ράιτ, τον οποίο διαδέχθηκε ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Goldcorp, Τζορτζ Μπερνς.
Κόντρα στην εικόνα της στο εξωτερικό, πάντως, στη βάση της, τον Καναδά, η Eldorado Gold έχει ενισχύσει τη θέση της. Τον Ιούλιο του 2017 αγόρασε την καναδέζικη Integra Gold, απόκτηση που της έδωσε πρόσβαση στην επένδυση κοντά στο Βαλ-Ντόρ του Κεμπέκ με προοπτική παραγωγής 123.000 ουγκιών χρυσού ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια.