Λύση στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα επιχειρηματικά χρέη ύψους 20.000-50.000 ευρώ αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τις τράπεζες προκειμένου να εξεταστούν οι επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και η διαδικασία να τρέξει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο.

Η θέση των τραπεζών στο θέμα των τυποποιημένων ρυθμίσεων που θα τεθεί προς τελική διαπραγμάτευση είναι να «κουρεύονται» τα μη λογιστικοποιημένα πανωτόκια, δηλαδή οι τόκοι του τελευταίου εξαμήνου που δεν εξυπηρετήθηκαν και κεφαλαιοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να ξανατοκίζονται. Όσο για το υπόλοιπο της οφειλής, οι τράπεζες προτείνουν να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις.

Στην πρόταση των τραπεζών είναι αντίθετο το δημόσιο, καθώς δεν δέχεται κανένα τυποποιημένο «κούρεμα» και διευθέτηση οφειλής εφόσον ο οφειλέτης έχει περιουσία.

Πάνω από 6.800 οφειλέτες έχουν αρχίσει να υποβάλλουν σταδιακά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, 82 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και 520 αιτήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η Ειδική Γραμματεία θεωρεί πως 150.000 μέχρι και 400.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής στον νόμο ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να αναβαθμίζεται έναν μήνα αργότερα, και πλέον δεν χρειάζεται να ενσωματώσουν οι οφειλέτες τα χρέη τους προς την εφορία και τις τράπεζες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόκειται να αναβαθμισθεί ακόμη μια φορά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο Taxis.