Γκρεμίστηκαν όλα στο οκτάμηνο
Τραγωδία τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππούς
Ανώμαλη και εξαιρετικά επώδυνη είναι η προσγείωση στην πραγματικότητα των ψυχρών στοιχείων του προϋπολογισμού, καθώς για πρώτη φορά καταγράφεται υστέρηση έναντι του στόχου. Πλέον, η παρακολούθηση τόσο στο πεδίο των εσόδων όσο και στο πεδίο των δαπανών θα γίνεται μέρα με τη μέρα και όλοι κρατάνε την ανάσα τους εν όψει των διπλών πληρωμών στο τέλος Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Ενα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που εξέφρασε επιφυλάξεις για το 2017, παρά το ότι στην Αθήνα την ίδια ώρα κυβερνητικός αξιωματούχος επέμενε ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει περίσσευμα, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού έκαναν πάταγο. Με τη συμπλήρωση του οκταμήνου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,248 δισ. ευρώ, καταγράφοντας έτσι υστέρηση κατά 1,759 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου. Ειδικά όσον αφορά τον Αύγουστο, η υστέρηση υπολογίζεται στα 1,077 δισ. ευρώ. Τις πταίει; Πού εντοπίζεται το πρόβλημα; Σύμφωνα με το ΓΛΚ, η υποεκτέλεση οφείλεται κυρίως στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον μήνα Σεπτέμβριο, αντί για τον μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί, συμπληρώνοντας ότι αυτή η δόση έχει προϋπολογιστεί στο 1,027 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι υπολογισμοί της ΑΑΔΕ για φέτος και τα περσινά απολογιστικά του ΕΝΦΙΑ, που είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν «κολλάνε» με αυτή την εξήγηση του ΓΛΚ. Συγκεκριμένα, αφενός η ΑΑΔΕ όπως και πέρσι έχει υπολογίσει ότι κάθε μία από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα περίπου 650.000.000 ευρώ, αφετέρου οι εισπράξεις τον περσινό Σεπτέμβριο ήταν περίπου 485.000.000 ευρώ, παραμένοντας σε σχεδόν ίδια επίπεδα και στις υπόλοιπες τέσσερις δόσεις.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,565 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση κατά 469.000.000 ευρώ έναντι του στόχου, συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση της «τρύπας» στα καθαρά έσοδα, ενώ αντικείμενο προβληματισμού πρέπει να αποτελέσει και το ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων είναι 346.000.000 ευρώ λιγότερα από τον σχεδιασμό. Αυτό που καθιστά ακόμα πιο ηχηρό το καμπανάκι του κινδύνου είναι ότι η υστέρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα επειδή οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.