Bloomberg: Έφτασε η ώρα της αξιολόγησης για την Ελλάδα
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές.
Ήρθε η ώρα της αξιολόγησης του προγράμματος στην Ελλάδα και οι αγορές είναι επιφυλακτικές και πάλι, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης, παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της όταν το πρόγραμμα λήξει.
Στο άμεσο μέλλον, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να έρχονται στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για την τρίτη αξιολόγηση, προκύπτουν άλλες ανησυχίες: θα είναι διαφορετική από τις δύο προηγούμενες αυτή η αξιολόγηση; Ποιον ρόλο θα διαδραματίσει το ΔΝΤ; Θα εκπληρώσει τα 95 προαπαιτούμενα εγκαίρως η Ελλάδα;
«Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη αξιολόγηση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος», τονίζει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ήπια τροχιά ανάκαμψης, «βοηθούμενη από ένα καλό έτος για τον τουρισμό και άλλες τέτοιες αυξήσεις στην εξωτερική ζήτηση».
Οι αγορές είναι λιγότερο αισιόδοξες. Η αξιολόγηση επισήμως ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει την αναγκαία οικονομική αναδιοργάνωση μέχρι το Νοέμβριο.
Και πάλι, ανησυχίες ότι αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι δύο προηγούμενες, θα «τραβήξει» μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει έναν νέο κύκλο πιέσεων στην αγορά. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο του 2016 για τις ελληνικές μετοχές.
«Η αγορά έχει ξεμείνει από καταλύτες και η έλευση της τρίτης αξιολόγησης έχει αναζωπυρώσει αντανακλαστικά αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές», αναφέρει ο Θανάσης Δρογώσης της Pantelakis Securities.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πιθανά αποτελέσματα. Αξιωματούχοι και της κυβέρνησης και των πιστωτών δηλώνουν πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας στη χώρα χρόνο να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από την αγορά και να ανοίξει ο δρόμος για μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους ή ακόμη και στις αρχές του επομένου, θα βοηθούσε την Ελλάδα να κερδίσει την πολύτιμη γι' αυτήν εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Από την άλλη πλευρά, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα των επενδυτών και να παρεμποδίσουν την προσπάθεια της χώρας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι και να χρηματοδοτείται μόνη της.
«Οι επενδύσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ βραδύτερα από ό,τι θα έπρεπε και, στην πραγματικότητα, με πιο βραδύ ρυθμό από ό,τι πολλοί από τους εταίρους της στην ευρωζώνη», τόνισε ο Ν. Βέττας.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές επενδύσεις ήταν στάσιμες το 2016 και μειώθηκαν στα δύο πρώτα τρίμηνα της χρήσης. Εάν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήξει προτού η χώρα ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια για ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει εδώ και χρόνια.
Οι εταίροι της Ελλάδας συμφώνησαν να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Τα βασικά σημεία «τριβής» στην αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018 και εάν η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων διάσωσης. Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο επόμενο έτος, ένας στόχος που φαίνεται περισσότερο δύσκολος καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν αποτύχει να φέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, αναφέρουν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σκληρές επιλογές
Στο μεταξύ, πολιτικά ευαίσθητα θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης καθώς και η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, μπορεί να αναφερθούν στις επικείμενες συζητήσεις.
Ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο, όπως και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει βρει ακόμη πόρους στον προϋπολογισμό για να αποφύγει τη μείωση ορισμένων επιδομάτων.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα αξιολόγηση της ποιότητας asset των ελληνικών τραπεζών, ίσως είναι άλλο ένα σημείο διαμάχης, αυτή τη φορά μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση και η Φρανκφούρτη δηλώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση θα πλήξει τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας διότι πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Πηγή: capital.gr