Βίζερ: Κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα από μία αύξηση των επιτοκίων
Ο επικεφαλής του Euroworking Group, ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ισχυρίζεται πως, σε αντίθεση με μεμονωμένες χώρες, το ευρώ δεν αντιμετώπισε ποτέ κίνδυνο.
Η Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκών όρων αναχρηματοδότησης με χρονική διάρκεια πέραν των 30 ετών, δεν θα έχει πρόβλημα σε περίπτωση μεσοπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του Euroworking Group, ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, στην οποία, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως, σε αντίθεση με μεμονωμένες χώρες, το ευρώ δεν αντιμετώπισε ποτέ κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μία άνοδος του επιπέδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο χρέους ενός κράτους, τόσο καλύτερα είναι προετοιμασμένο απέναντι σε μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.
«Η Ελλάδα έχει στην Ευρωζώνη το υψηλότερο χρέος, όμως λόγω των ευνοϊκών όρων αναχρηματοδότησης με χρονική διάρκεια πέραν των 30 ετών, πρακτικά εξαιρείται από αυτό το πρόβλημα», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως άλλα κράτη-μέλη με επίπεδο χρέους πάνω από 100%, όπως Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, έχουν ένα εξαιρετικό μεσοπρόθεσμο συμφέρον να περιορίσουν το επίπεδο του χρέους.
Σε ερώτηση για το εάν το ευρώ, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, θα μπορέσει να ξεπεράσει την επόμενη κρίση, ο Τόμας Βίζερ ισχυρίζεται ότι, όπως διαπιστώθηκε στο χρονικό διάστημα 2010-2015, το ευρώ ποτέ δεν βρέθηκε σε κίνδυνο, σε αντίθεση με μεμονωμένες χώρες, αλλά ξεπέρασε καλά τη δημοσιονομική κρίση και τα ρήγματα εντός της Ευρωζώνης, ενώ η κρίση έδειξε επίσης πως η αρχιτεκτονική της Νομισματικής Ένωσης είναι ελλιπής.
Αναφερόμενος στα μεταρρυθμιστικά βήματα που θα πρέπει να αναμένονται μεσοπρόθεσμα, σημειώνει ότι στη διάρκεια του επόμενου έτους με εντολή των αρχηγών των κυβερνήσεων θα γίνει προετοιμασία για ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και βέβαια επίσης για μία εμβάθυνση της Νομισματικής Ένωσης.
Αναφέρει ακόμη ότι στο θέμα του εξοπλισμού της ευρωζώνης με δικό της προϋπολογισμό υπάρχουν πολύ διαφορετικές επόψεις, με κάποιους να ζητούν έναν στο κύριο επάγγελμα υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη, τουλάχιστον έναν με κύριο επάγγελμα πρόεδρο του Eurogroup, ενώ υπάρχει επιπλέον η πρόταση της μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ο ίδιος υποθέτει πως θα δοθεί στον ESM μία σημαντικά μεγαλύτερη αρμοδιότητα για τα προγράμματα προσαρμογής χωρών-μελών της ευρωζώνης και επίσης δεν αποκλείει ότι κατόπιν θα είναι αναγκαία η λήψη μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους για εκείνες τις χώρες, οι οποίες αιτούνται ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί στη συνέχεια, δεν πιστεύει ότι ο ESM θα λάβει οικονομικοπολιτικές αρμοδιότητες εποπτείας, οι οποίες δεν προβλέπονται στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και δεν θα υπάρξουν αλλαγές.