Τρίτη αξιολόγηση με τρία εμπόδια
Πώς Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ πιθανότατα να οδηγήσουν σε άλλη μια καθυστέρηση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Oι αλλαγές στους επικεφαλής του Eurogroup και του Euroworking group πιθανότατα να οδηγήσουν σε άλλη μια καθυστέρηση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι δύο πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουν και Τόμας Βίζερ, ολοκληρώνουν τις θητείες τους τον Ιανουάριο του 2018, στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά την έκβαση της τρίτης αξιολόγησης, δεδομένου ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι απαραίτητο να έχει σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.
Μπορεί οι προθέσεις να είναι καλές αλλά οι αστερίσκοι παραμένουν, καθώς ακόμη δεν είναι σίγουρο αν ο Σόιμπλε θα παραμείνει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα διαδεχθούν Βίζερ και Ντάισελμπλουμ σε Euroworking Group και Eurogroup αντιστοιχα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαίνον στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σήμερα ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ο «ιδανικός» πρόεδρος του κοινοβουλίου, εγείροντας το ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός να αλλάξει πόστο.
Ο Σόιμπλε είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο, όπως εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση αυτή.
Ο ιστότοπος Politico ανέφερε ότι ο κ. Βίζερ δεν προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της θητείας του στο νευραλγικό διαπραγματευτικό του πόστο, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ενώ ο ίδιος ο κ. Βίζερ επιβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Ιανουαρίου 2018 όποτε λήγει η θητεία του. Διατελεί επικεφαλής της ομάδας εργασίας του EuroWorking Group καθώς και της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής από το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Ο Τόμας Βίζερ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, αφού είναι το πρόσωπο-κλειδί που προετοίμαζε τα κρίσιμα Eurogroup. Ήταν εκείνος που το 2015 υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, προτού συναντήσει στη συνέχεια τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Βίζερ θεωρείται ότι υπήρξε υποστηρικτικός και βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή όλων των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ασαφές, ωστόσο, παραμένει τι σκέφτεται να κάνει αφότου αποχωρήσει από την συγκεκριμένη θέση. Το σίγουρο είναι πως η αποχώρησή του θα ανοίξει δύο θέσεις η επιρροή των οποίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλη.
Παρομοίως, η θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ταλίν, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το τέλος της θητείας του, ακόμη και αν δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Να σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα τη θέση του προέδρου του Eurogroup κατείχε πάντα ένας εν ενεργεία υπουργός. Ο βασικός υποψήφιος που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος. Εκτός του ότι η Ισπανία παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία δεν έχει δοθεί σημαντική θέση στην Ε.Ε., ο ίδιος απολαμβάνει την εκτίμηση του Βερολίνου και του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θεωρείται από τους πιο έμπειρους στο τραπέζι του Eurogroup, έχοντας θητεύσει στον ιδιωτικό τομέα (Lehman Brothers και PWC).
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήρθαν στην Ελλάδα στην πιο κρίσιμη καμπή πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος και έφεραν μαζί τους τον οδικό χάρτη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και για την πορεία μέχρι και το τέλος του προγράμματος αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει και οι δύο τις τελευταίες ημέρες επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα χρόνο από τώρα χωρίς να υπάρξει συνέχεια με άλλο πρόγραμμα. Μίλησαν όμως και για τον σχεδιασμό η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. O κ. Βίζερ μίλησε και για κάποιο ειδικό πλαίσιο για τα έτη 2019 -2020 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο.
Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καθαρή και πλήρη έξοδο το 2018 εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ επισήμανε πως οι θέσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξουν μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.