Kρούσματα παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από γερμανική εταιρεία
Παρόμοιες υποθέσεις με θύματα ελληνικές επιχειρήσεις τελούν ήδη εις γνώσιν ελληνικών επιμελητηρίων και φορέων,
Aποδέκτης πολλών καταγγελιών ελληνικών εταιρειών, οι οποίες έχουν πέσει θύματα παραπλάνησης της εταιρείας DAD-Deutscher Adressdienst GmbH (με έδρα το Αμβούργο) έχει γίνει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στο Βερολίνο που ενημέρωσε με νέο έγγραφό της τα επιμελητήρια και όλους τους φορείς για το θέμα αυτό.
Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η συγκεκριμένη εταιρεία, διαφημίζοντας την προσφορά υποτιθέμενης υπηρεσίας που αφορά σε καταχώρηση (συμπλήρωση ή διόρθωση) των εκάστοτε εταιρικών στοιχείων σε ένα παραπλανητικό «Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Αριθμό» ("European Business Number"), μετέρχεται αθέμιτων πρακτικών, όπως η αναγραφή των όρων της «διαφημιστικής καταχώρησης» με μικρότερους χαρακτήρες εντός μιας μεγαλύτερης παραγράφου. Η συμπλήρωση των στοιχείων και η αποστολή του υπογεγραμμένου εντύπου εκ μέρους των εταιρειών, εκλαμβάνεται από την εταιρεία DAD αυτομάτως ως δεσμευτικό «συμβόλαιο» διάρκειας 3 ετών, με την χρέωση των «διαφημιστικών υπηρεσιών» να ανέρχεται σε 771 ευρώ ετησίως, την εξόφληση των οποίων απαιτεί με αλλεπάλληλες αποστολές τιμολογίων, αρνούμενη ταυτοχρόνως την μονομερή ακύρωση του «συμβολαίου» εκ μέρους των εταιρειών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εν λόγω γερμανικής εταιρείας, η «βασική εγγραφή» (διόρθωση/συμπλήρωση στοιχείων) στο European Business Number, προσφέρεται χωρίς χρέωση (http://www.e-b-n.eu/entrv.php). Ωστόσο, η ενυπόγραφη αποστολή του σχετικού εντύπου εκλαμβάνεται από την DAD ως αποδοχή συμβατικής υποχρέωσης της εκάστοτε ελληνικής εταιρείας, να καταβάλει ετησίως το ως άνω χρηματικό ποσό για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών τριετούς διάρκειας.
Επισημαίνεται ότι παρόμοιες υποθέσεις με θύματα ελληνικές επιχειρήσεις τελούν ήδη εις γνώσιν ελληνικών επιμελητηρίων και φορέων, καθώς και του Enterprise Europe Network Ελλάδος, το οποίο, μετά από επικοινωνία με το αντίστοιχο γραφείο του Enterprise Europe Network στο Αμβούργο, προτρέπει τις επισπεύδουσες εταιρείες να μην υπογράφουν τα σχετικά παραπλανητικά έντυπα και, σε περίπτωση που έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή, να αγνοούν τα σχετικά τιμολόγια. Ταυτόχρονα, πλήθος φορέων και επιμελητηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ολλανδία, Μάλτα), όπως και σειρά ιστοσελίδων καταγγελίας απάτης (spam/seamreportsites), δημοσιοποιούν και καταγγέλλουν τις πρακτικές αυτές, ενώ συναφώς έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί και γερμανικές δικηγορικές εταιρείες.
Εφιστάται, τέλος, η προσοχή σε περιπτώσεις συναφών αθέμιτων πρακτικών, δηλαδή με παραπλανητική προσφορά καταχώρησης σε «Ευρωπαϊκούς Εταιρικούς Καταλόγους», τις οποίες μετέρχονται εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επί παραδείγματι η "EU Business Register" (http://eu-business-reuister.eu/) με έδρα το Zeist (Κάτω Χώρες).