Αγώνα κατά της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων κηρύσσουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ κάνουν έκκληση στην πολιτεία να λειτουργήσει το σύστημα εισροών-εκροών στην αγορά.

Το εν λόγω σύστημα έχει τοποθετηθεί σε όλες τις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών (διυλιστήρια, πρατήρια, αποθήκες) από το 2012. Ωστόσο, εξακολουθεί να μη λειτουργεί, καθώς δεν έχει διασυνδεθεί με τα υπολογιστικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών για να μπορεί να διασταυρώνει στοιχεία.

«Η εγκατάσταση του συστήματος ήταν μια γενναία απόφαση για την εξυγίανση της αγοράς» τόνισε χθες βράδυ στο πλαίσιο εορτασμού για τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας και Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) η διοίκηση του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος Πετρελαιοειδών επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία καυσίμων υποστήριξε το 2012 την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης, με τεράστιες επιπτώσεις στα έσοδα των εταιρειών. 

Όπως τονίστηκε, από το 2012 μέχρι σήμερα οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 38%, την ώρα που το επίδομα θέρμανσης μοιράζεται σε λίγους, με τεράστιες επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα τελευταία 16 χρόνια οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν προκαταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ σε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ απασχολούν άμεσα 1.700 άτομα και έμμεσα 40.000. Οι συνολικές επενδύσεις για το ίδιο διάστημα σε αναβάθμιση, επέκταση υποδομών, ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΕΠΕ δήλωσε την αποφασιστικότητα των εταιρειών-μελών του να στηρίξουν και με χρηματοδοτήσεις τις προσπάθειες του κράτους για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Έτσι, ανακοινώθηκε η χορηγία στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και την Ελληνική Αστυνομία για την απόκτηση ειδικά διασκευασμένου οχήματοςπου θα επισκέπτεται τα πρατήρια ελέγχοντας τις αντλίες. Σημειώνεται ότι η ΓΓΒ ήδη διαθέτει ένα τέτοιο μυστικό αυτοκίνητο.