Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις και στο αφορολόγητο
«Απειλητική» επιστροφή του ΔΝΤ που ζητά νέα μέτρα - Στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος, Χουλιαράκης
Αντιμέτωπο με τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ για πρόωρη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής του αφορολογήτου το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων αντί του 2020 αναμένεται να βρεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.
Χθες το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά με βάση τις οποίες, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά μόλις 2,2% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ έβαλε πάγο στα σχέδια της Αθήνας να μοιράσει ένα γενναιόδωρο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017, προβλέποντας ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,7% του ΑΕΠ αντί 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Μετά τα… καλά «λόγια» από τους Ευρωπαίους για την πορεία της οικονομίας στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθούν με την Κ. Λαγκάρντ και θα την ενημερώσουν ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Για το 2018 το Ταμείο προτιμά, αντί της ενεργοποίησης του κόφτη, την επίσπευση της μείωσης αφορολόγητου και των συντάξεων με παράλληλη αναβολή των αντιμέτρων τουλάχιστον ως το 2023.
Επιπλέον, παρά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% το 2018, εκτιμά ότι τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα ξεπεράσει το 1% εξαιτίας της ατολμίας στις μεταρρυθμίσεις. Εντύπωση προκαλεί επίσης η εκτίμηση ότι τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονται συνεχώς έως το 2022.
Στο Fiscal Monitor το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο ως το 2022, πάνω από το 160% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποχωρεί από τη θέση ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, κάτι που το φέρνει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.
Οι διευκρινίσεις
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρει το mignatiou.com, το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών Αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.