H «τρύπα» στα έσοδα «δείχνει» νέα μέτρα
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει να απομακρύνεται λίγες μέρες μετά τις θετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ
Μπορεί πριν από μόλις μερικές ημέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να δήλωσε ξεκάθαρα πως το Ταμείο δεν προτίθεται να ζητήσει από την Ελλάδα κανένα νέο μέτρο, πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και να έδειξε θετική στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, όμως τα σημερινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έρχονται να διαλύσουν αυτή τη θετική εικόνα, αφού ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει να απομακρύνεται.
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα, Πολ Τόμσεν, τόνισε ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για νέα μέτρα στην Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς, διαλύοντας λίγα από τα σύννεφα που μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 και του 2018.
Σήμερα όμως τα «σύννεφα» επανήλθαν στο προσκήνιο με την «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού να μεγαλώνει συνεχώς και παρά την ταυτόχρονη μεγαλύτερη συμπίεση των δαπανών, το πρωτογενές αποτέλεσμα στο εννεάμηνο υπολείπεται έστω και οριακά κατά 54 εκατ. ευρώ, του στόχου που έχει τεθεί. Aν επομένως οι στόχοι δεν είναι επιτεύξιμοι, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν νέα μέτρα που δεν θέλει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 4,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2017, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,55 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,052 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 292 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 35,989 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,391 δισ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,718 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,290 δισ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου. Επισημαίνεται ότι, η παραπάνω απόκλιση από το στόχο οφείλεται κυρίως:
- Στις αυξημένες επιστροφές εσόδων, οι οποίες (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 4,07 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,762 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (2,315 δισ. ευρώ) και υπερβαίνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο (3,324 δισ. ευρώ) κατά 753 εκατ. ευρώ ή 22,6%.
- Στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1,027 δισ. ευρώ), από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί.
Να σημειωθεί πως οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.
Η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην ανάπτυξη της οικονομίας προειδοποιεί στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας. «Αν δεν ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει υποτονική» επισημαίνει ακόμα ο Σύνδεσμος.
Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών
«Φαίνεται πως κάθε δημοσίευση στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:
«Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.
Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».