Το μαρτύριο της αξιολόγησης: Πονοκέφαλος οι τρύπες του προϋπολογισμού
Με πολλά «αγκάθια» για την κυβέρνηση ξεκινάει σήμερα η μάχη με τους θεσμούς.
Ξεκινάει από σήμερα για την κυβέρνηση το μαρτύριο της αξιολόγησης, η οποία όχι μόνο πρέπει να κλείσει, παρά τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, αλλά και να κλείσει γρήγορα. Η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολα θέματα, όπως το να πείσει τους δανειστές για τις τρύπες στον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018, ενώ στο επίκεντρο των δανειστών μπαίνει ταυτόχρονα και το πλεόνασμα. Φόβοι για εμπλοκή ωστόσο υπάρχουν και στο θέμα των απαιτήσεων των δανειστών. Μια από αυτές είναι και η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ της Μεγαλόπολης.
Να σημειωθεί ότι τα τεχνικά κλιμάκια περνάνε από κόσκινο τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική πλευρά και δεν είναι υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί και η «τρύπα» του 2018, η οποία υπολογίζεται στα 800 με 900 εκατ. ευρώ, στο 0,4% του ΑΕΠ.
Επίσης, οι δανειστές -και ιδιαίτερα το ΔΝΤ- αφενός θέτουν στο τραπέζι την υλοποίηση της ειλημμένης υποχρέωσης της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αφετέρου προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ήθελε να επαναφέρει σε ισχύ ορισμένες διατάξεις των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι επαναφέρει το εργατικό δίκαιο στην προ των μνημονίων περίοδο. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιμένει στη διατήρηση του σημερινού status και επιδιώκει την απομάκρυνση του ενδεχόμενου επαναφοράς της δυνατότητας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ή επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση, όπως η εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά και οι επαφές θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσιάζει. Συγκεκριμένα, στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση. Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ, αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.