«Κόκκινα» δάνεια και εργασιακά τα «αγκάθια» της αξιολόγησης
Μόλις το 20% των προαπαιτουμένων έχει υλοποιηθεί.
«Κόκκινα δάνεια» και αλλαγές στο θέμα προκήρυξης απεργιών συνεχίζουν να είναι τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και δυσχεραίνουν τη διαδικασία της αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των αποστολών προσπαθούν να «μαζέψουν» τις εκκρεμότητες ενόψει της επίσκεψης της τρόικας, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ακολουθούν συναντήσεις για όλα τα βασικά ζητήματα την Πέμπτη και την Παρασκευή και η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα το Σάββατο το πρωί για να ξαναγυρίσει τον Δεκέμβριο.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), με τους διευθύνοντες συμβούλους των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ οι αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την προκήρυξη απεργιών αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου διαπιστώθηκε πως υπάρχουν ζητήματα πολιτικής φύσης που θα πρέπει να αποφασιστούν από τους επικεφαλής των θεσμών και την υπουργό.
Ειδικά το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτεί εφεξής τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία στην Ελλάδα να αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο εάν συμφωνούν προς τούτο το 50% +1 των μελών τους.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προφανές ότι σε σχέση με το σημερινό καθεστώς (αρκεί η παρουσία του 1/3 των μελών), η προκήρυξη απεργιών θα δυσκολέψει σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα, σε κλάδους εργαζομένων που έχουν μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια, είναι πιθανό να γίνει ανέφικτη στην πράξη η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση και να απαιτείται παρέμβαση του δευτεροβάθμιου ή του τριτοβάθμιου Σωματείου (ΓΣΕΕ).
Ένα ακόμη ζήτημα που είναι προς εξέταση αφορά στον χρόνο κοινοποίησης μιας απεργιακής κινητοποίησης. Οι θεσμοί θέλουν η προειδοποίηση προς τους εργοδότες να αυξηθεί από τις 24 στις 48 ώρες. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να βάλει προϋποθέσεις ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις να επιτρέπεται η προειδοποίηση των 24 ωρών, κάτι που θα γίνεται με έγκριση του υπουργείου Εργασίας.
Λιγότερο ακανθώδη χαρακτηρίζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αιτίες για τις οποίες θα επιτρέπεται να απολυθεί ένας συνδικαλιστής, αλλά και με τη χορήγηση των συνδικαλιστικών αδειών, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί είναι κοντά στο ζήτημα αυτό.
Το αγκάθι των «κόκκινων» δανείων
Για τα «κόκκινα» δάνεια οι θεσμοί και κυρίως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό μείωσής τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για εντατικοποίηση των χειρισμών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω της διετίας, εξετάζουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των οποίων θα μειωθεί ο υψηλός δείκτης αθέτησης, δείχνουν μεγαλύτερη κινητικότητα στην αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δρομολογούν και νέα εργαλεία για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους.
Να σημειωθεί πως οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το επόμενο έτος είναι 30% αυξημένοι σε σχέση με εφέτος. Συνολικά το πλάνο των τραπεζών προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 37 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του 2019, οι τράπεζες πρέπει να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 66,7 δισ. ευρώ από τα 102,9 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2017 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 40,2 δισ. ευρώ από 72,80 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ επενδύουν πολλά και στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ωστόσο, το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν δεχτεί να υπάρξει για περιορισμένο διάστημα ένα άτυπο μορατόριουμ για την αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών για ακίνητα που έχουν εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, είναι κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές.
Την Τρίτη στις επαφές του Hilton διαπιστώθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πουληθούν. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένουν να πουληθεί η μεγάλη μονάδα της Μεγαλόπολης.
Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος η καθυστέρηση που παρατηρείται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Καθυστέρηση παρατηρείται επίσης στον νόμο που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση ώστε να προκηρύσσονται απεργίες μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του 50% του συνόλου των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Την Πέμπτη η έγκριση της δόσης
Τα καλά νέα είναι ότι οι θεσμοί δέχτηκαν τα στοιχεία της κυβέρνησης και έτσι περιμένουμε πλέον και τυπικά την έγκριση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Μετά την εκταμίευση της δόσης, μέσα στην άλλη βδομάδα δηλαδή, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές για την αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους σε ό,τι αφορά 20 ομόλογα του PSI που είχαν εκδοθεί το 2012 και λήγουν από το 2023 έως το 2042.
Τα πολλά αυτά μικρά ομόλογα θα πακεταριστούν μέσω swap σε 4 ή 5 και δεν αποκλείεται το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει και φρέσκο χρήμα εφόσον δεν παραβιάζει το ταβάνι χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ. Το θέμα χειρίζεται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν τα προαπαιτούμενα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση, μόλις το 20% (των 95 και πλέον) έχουν υλοποιηθεί. Μετά από κάποιες κινήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση φαίνεται και πάλι να έχει ρίξει τους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα, παρά τις εντολές του πρωθυπουργού, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα διαπιστώνουν ότι υπάρχει αδιαφορία από κάποια υπουργεία.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και ειδικότερα τον προϋπολογισμό του 2018, οι θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για ένα κονδύλι δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό χωρίς αυτές οι δαπάνες να συγκεκριμενοποιούνται. Παράλληλα, αμφισβητούν το ύψος που θα φτάσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2018.