Αλλαγές στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών
Το Euroworking Group αποφασίζει για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.
«Κλείδωσε» η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας στις επαφές των υπουργών με την τρόικα. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, δεν θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εργασίας, στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.
Σύμφωνα με τις πηγές, πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.