Ακραία λιτότητα φέρνει ο προϋπολογισμός: «Βροχή» φόρων προβλέπει το «success story» της κυβέρνησης
Τα μέτρα «χτυπούν» τα αδύναμα νοικοκυριά.
Έναν απίστευτο όγκο έμμεσων φόρων φέρνει ο προϋπολογισμός στα αδύναμα κυρίως νοικοκυριά, στοιχείο που αποδυναμώνει κάθε επιχείρημα περί δίκαιης ανακατανομής των φορολογικών βαρών, καθώς οι φόροι στις συναλλαγές, στην κατανάλωση, δεν κάνουν διακρίσεις σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά χτυπάνε στα «τυφλά», περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πιο αδύναμων νοικοκυριών.
Μόνο από τον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 15,845 δισ. ευρώ και είναι πολύ νωπή η απολογιστική Έκθεση της Κομισιόν για τις επιπτώσεις από τις ανατροπές στο πλαίσιο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με βασικό συμπέρασμα ότι οι αθρόες μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή είχαν ως αποτέλεσμα να υπάγεται σε ΦΠΑ 24% το 62,4% όσων καταναλώνει ένα νοικοκυριό, αντί του 33,6% που ίσχυε προ της αποκαλούμενης «μεταρρύθμισης ΦΠΑ». Τα μέτρα του 3ου μνημονίου και πολύ περισσότερο τα μέτρα που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση στην πρώτη αξιολόγηση εκτίναξαν και πάλι τους έμμεσους φόρους, ρίχνοντας στο καναβάτσο τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Όπως γράφει ο Γιώργος Παππούς στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», μπορεί ο σχεδιασμός των φορολογικών μέτρων το 2017 να πήγε περίπατο και να άνοιξε μια αβυσσαλέα «τρύπα» 1,140 δισ. ευρώ από τους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι είναι δυνατή η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (951.000.000 ευρώ για την ακρίβεια) στη διάρκεια του 2018, ποντάροντας αφενός στην αύξηση του ΑΕΠ, αφετέρου σε μέτρα που αγγίζουν τα 400.000.000 ευρώ και πρόκειται να εφαρμοστούν για πρώτη φορά στη διάρκεια του επόμενου έτους.
Συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8,725 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 456.000.000 ευρώ έναντι του 2017, κυρίως λόγω της εκτιμώμενης απόδοσης των παρεμβάσεων που αφορούν την κατάργηση του 25% του αφορολόγητου σε βουλευτές και δικαστικούς λειτουργούς, τη φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), την κατάργηση της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες, καθώς και της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής του 10% στις ιατρικές δαπάνες, που θα αποτυπωθεί πλήρως στις φορολογικές δηλώσεις του 2018, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει όφελος 121.000.000 ευρώ, ενώ από το «ψαλίδισμα» μισθών και συντάξεων, μέσω της αύξησης των κρατήσεων φόρου, τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται σε 68.000.000 ευρώ. Συνολικά οι άμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 478.000.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2017.