Υπό τις πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα το εφιαλτικό κεφάλαιο για χιλιάδες οικογένειες, αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με ένα «κλικ» πλέον στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα «χάνουν» τα ακίνητά τους οι Έλληνες, κι αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση, λόγω της κυβερνητικής αδυναμίας, να αντισταθεί στις αφόρητες πλέον πιέσεις των δανειστών μας, των τραπεζών, της ΔΕΗ και των άλλων τοπικών φορέων.  

Η προτελευταία γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς κ.λπ., εκφεύγοντας των εκτιμήσεων της πλειοψηφίας του εν λόγω Συλλόγου, είχε αποφασίσει την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.  

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αρεστό ούτε στην ηγεσία του καθ' ύλην αρμοδίου υπουργείου Δικαιοσύνης (και της κυβέρνησης κατ' επέκταση) ούτε όμως και στην ηγεσία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ.λπ., η οποία μετά από σχετικές επαφές και διαβουλεύσεις επιδίωξε και πέτυχε την πραγματοποίηση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης, κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Κατά την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης αυτής παραιτήθηκαν πέντε μέλη της μειοψηφίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η γενική συνέλευση, μετά την αποχώρηση αισθητού αριθμού συμβολαιογράφων, αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων.  

Πλειστηριασμοί

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Έτσι, κανονικά θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί, από την επερχόμενη Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, ενώ στο σφυρί βγαίνουν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 3,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που αμερικανικά, τσέχικα, ιταλικά και σκανδιναβικά fund αγοράζουν κοψοχρονιά τα πάντα στην Αθήνα.  

Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου αποφάσισε την αναστολή της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων. Κατόπιν αυτού, 18 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξαχθούν κανονικά σήμερα Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει και το protothema.gr, οι διαδικασίες συνεχίζονται σήμερα κανονικά, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Τα δάνεια αλλάζουν χέρια μαζικά και η διαχείρισή τους περνά σε fund και εταιρείες, απέναντι στις οποίες θα είναι πλέον υπόλογοι οι δανειολήπτες. Οι εξειδικευμένες εταιρείες διαθέτουν τεχνογνωσία αλλά και τα μέσα για να επιτύχουν ανάκτηση κεφαλαίων από τα προβληματικά δάνεια. Οι τράπεζες μέχρι τώρα κίνησαν τις διαδικασίες κυρίως για πώληση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που ήταν για αρκετά χρόνια σε καθυστέρηση.

Τώρα, όμως, μεταφέρουν την έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια. Πάντως, οι εξειδικευμένες εταιρείες που αγοράζουν δάνεια ή αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους δημιουργούν καταρχάς την απαραίτητη υποδομή για τον χειρισμό τους: ανοίγουν γραφεία, προσλαμβάνουν προσωπικό, ξεκινούν συνεργασίες με δικηγόρους κ.λπ. Αξιολογούν την κάθε περίπτωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου χωριστά και κρίνουν αν πρόκειται για βιώσιμες ή μη εταιρείες. Ενεργούν δε και συνδυαστικά, ενώνοντας π.χ. τρεις προβληματικές εταιρείες στην περίπτωση που μπορεί να δημιουργηθεί μία υγιής.

Στις περιπτώσεις που οι «κόκκινες» εταιρείες κρίνονται βιώσιμες, χρηματοδοτούνται απευθείας από τις εξειδικευμένες εταιρείες (κάτι που οι τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν) ή και αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους αν μπορούν να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία τους ή οι μέτοχοί τους είναι πρόθυμοι να εισφέρουν οικονομικά.  Στις περίπτωση που οι εταιρείες δεν κρίνονται βιώσιμες, ρευστοποιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει τις επόμενες εβδομάδες την πώληση του «Arctos», πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική προετοιμάζεται να πουλήσει δύο πακέτα προβληματικών δανείων μέχρι τον Απρίλιο. Υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εποπτικού οργάνου της, του SSM, οι τράπεζες εντατικοποιούν τις πωλήσεις δανείων. Ο SSM έχει δεσμεύσει τις τράπεζες να πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.