Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς
Για τι προετοιμάζεται η κυβέρνηση και τι περιμένει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Τα επόμενα βήματα, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο, μελετούν ήδη στην κυβέρνηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι, η εξέταση της πορείας της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα επιτευχθεί και η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προς τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν και τη δόση προς την Ελλάδα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν περάσει από το κοινοβούλιο όλα τα νομοσχέδια, καθώς και ένα πολυνομοσχέδιο.
Στο επόμενο Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει τον Αύγουστο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τέταρτη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν το τέλος του προγράμματος, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τέλος Μαΐου ή Ιούνιο.
Με το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης αναμένεται να γίνει και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μέσω έκδοσης 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο κάτω από 4%, κάτι που αναμένεται να γίνει και μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης με την έκδοση 3 ετούς ομολόγου, με τελικό στόχο το ποσό των 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Στόχος, εκτός από το θετικό μήνυμα προς τις αγορές, είναι και η εξασφάλιση ενός μαξιλαριού ρευστότητας για μετά το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence, «η Ελλάδα θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 12-15 δισ. ευρώ πριν την έξοδο από το πρόγραμμα». Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί από τις δύο εκδόσεις και από τα 9 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ESM.
Στην πορεία προς την έξοδο στις αγορές, πάντως, η Ελλάδα εκπέμπει ήδη ένα θετικό μήνυμα, μέσω τοy προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων το οποίο ολοκληρώνεται αύριο και θα έχει ως αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση προς το καλύτερο της εικόνας του ελληνικού χρέους, την υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου και την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων.
Εξίσου σημαντικά όμως είναι τα θέματα που ανοίγουν μαζί με την τέταρτη αξιολόγηση, όπως η μεταμνημονιακή εποχή και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το θέμα που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αύξηση της ρευστότητας είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά το τέλος του προγράμματος και κυρίως ο τρόπος με τον οποίον μπορεί να γίνει αυτή, από τη στιγμή που, όπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.