«Δεν είμαι Βαρουφάκης» δήλωνε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup - Ο Πορτογάλος «γκουρού» των οικονομικών που δεν ήθελε να τον παραλληλίζουν με τον Έλληνα πρώην υπουργό
«Δεν είμαι ο νέος Βαρουφάκης» ήταν η μόνιμη απάντηση του νέου προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στα τέλη του 2015, όταν ανέλαβε το τιμόνι της πορτογαλικής οικονομίας στα τέλη του 2015, με τις μνήμες των Ευρωπαίων από την «πρώτη φορά Αριστερά» της κυβέρνησης Τσίπρα και την περιπέτεια του δημοψηφίσματος, να είναι νωπές.
Ο Μάριο Σεντένο, οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, ήταν τότε ο αρχιτέκτονας του οικονομικού προγράμματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και παρουσιαζόταν από τα ΜΜΕ της χώρας του ως ένας rock star και από την Κεντροδεξιά ως ο «πορτογάλος Βαρουφάκης».
Δύο χρόνια μετά, εμφανίζεται ως ο «γκουρού» της πορτογαλικής οικονομίας, πιστώνεται την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και εκμεταλλευόμενος την ισορροπία δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πλέον ο πρόεδρος του Eurogroup, διαδεχόμενος τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η ψήφος της Ελλάδας στο πρόσωπό του, αντικατοπτρίζει και τις προσδοκίες που υπάρχουν για το πρόσωπό του, αφού κατά το παρελθόν είχε εκφραστεί θετικά για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο στο περιθώριο του Eurogroup: «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο Eurogroup. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο».
Ο Μάριο Σεντένο έχει κομβικό ρόλο καθώς θα είναι εκείνος που θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, την έξοδο της χώρας στις αγορές και την ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος.
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup είχε μιλήσει μέσα στο 2016 για το ελληνικό χρέος, κινούμενος σε τελείως διαφορετική γραμμή από εκείνη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είχε δηλώσει στη γερμανική Bild, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και πιθανόν να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ακόμη και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει.
Στη συνέντευξή του μάλιστα είχε επικρίνει ευθέως τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «αντιμετωπίζει εδώ ένα δίλημμα. Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση διαθέτει πολύ ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα περισσότερα προβλήματα».
Εκείνο όμως που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι είχε ζητήσει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι «υπάρχει πολύ περιθώριο για τη βελτίωση» των κανόνων για το χρέος» ζητώντας την χαλάρωση των κανόνων για το χρέος.