Λύση στο αδιέξοδο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μέσω διαμεσολάβησης
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες γίνεται ελάχιστη έως μηδαμινή χρήση της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δανειολήπτες μπορεί να δώσει ο θεσμός της διαμεσολάβησης, της εναλλακτικής δηλαδή εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Η Ελλάδα, μολονότι έχει θεσμοθετήσει διά νόμου τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες γίνεται ελάχιστη έως μηδαμινή χρήση της.
Με επιστολή που απέστειλαν στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σ. Κοντονή και Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούση, ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών) κ. Π. Πικραμμένος και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού κ. Ν. Κανελλόπουλος ζήτησαν την εισαγωγή της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και φυσικών προσώπων.
Στην επιστολή παρουσιάζεται η θέση του ΟΠΕΜΕΔ υπέρ της δημιουργίας -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ενός υποχρεωτικού εξωδικαστικού προσταδίου, πριν την προσφυγή στη δικαιοσύνη, που θα επιτρέπει στον οφειλέτη και τους πιστωτές του, με τη βοήθεια ενός τρίτου, αμερόληπτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, να διεξάγουν μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και ρεαλιστικής συμφωνίας ρύθμισης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, η υιοθέτηση μίας τέτοιας λύσης, με την αναμόρφωση του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλά ωφέλιμα αποτελέσματα τόσο για την οικονομία όσο και τη δικαιοσύνη, με την ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, την οριστική ρύθμιση οφειλών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι, μεταξύ άλλων, η εξοικονόμηση χρόνου, καθώς η γραφειοκρατία είναι μηδαμινή σε σχέση με τα δικαστήρια. Επιπλέον, το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και για το κράτος, με ευθύνη του οποίου λειτουργεί η δικαιοσύνη, είναι υποπολλαπλάσιο εκείνου της συνήθους διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, η ευρεία εφαρμογή της διαμεσολάβησης αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές, που σε διαφορετική περίπτωση σκέφτονται ότι θα κάνουν χρόνια «να βρουν το δίκιο τους» κι αποφεύγουν τις συναλλαγές με μια χώρα όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς και με πολύπλοκες διαδικασίες.