Μπορούν οι φόροι να φέρουν την ευτυχία;
Πρακτικά τα κοινωνικά οφέλη που απολαμβάνουν οι πολίτες τους κάνουν πιο χαρούμενους.
Τελικά, φαίνεται ότι όχι το χρήμα αλλά οι φόροι φέρνουν την ευτυχία. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τρεις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου -η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία- είναι ανάμεσα σε εκείνες με την υψηλότερη φορολογία (με βάση τα φορολογικά τους έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ).
Όμως, πριν βιαστεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες των χωρών αυτών χαίρονται να πληρώνουν φόρους, ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς αναλαμβάνει να εξηγήσει την παράδοξη σχέση ανάμεσα στους υψηλούς φόρους και την ευτυχία.
«Η ευτυχία είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ισχυρών κοινωνικών βάσεων», εξηγεί.
Πρακτικά, τα κοινωνικά οφέλη που απολαμβάνουν οι πολίτες χωρών όπως η Νορβηγία και η Δανία ως αντάλλαγμα για τους φόρους που πληρώνουν (όπως για παράδειγμα η πλήρης ιατρική κάλυψη, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και η πληρωμένη γονική άδεια), τους κάνουν πιο χαρούμενους. Η ικανοποίηση των πολιτών επηρεάζεται από το τι παίρνουν για τους φόρους που πληρώνουν, εξηγεί ο Σακς.
«Είναι ευτυχισμένοι γιατί αυτές οι κοινωνίες δεν είναι μόνο εύπορες αλλά έχουν και υψηλή ισότητα, κοινωνική εμπιστοσύνη και ειλικρινείς κυβερνήσεις. Απολαμβάνουν μεγάλες άδειες, δεν πληρώνουν ιατρικά έξοδα από την τσέπη τους, τα δίδακτρα είναι μηδενικά ή χαμηλά και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υψηλής ποιότητας και διαθέσιμες προς όλους».
Όσο για το πού βρίσκεται η Ελλάδα με βάση τις αντίστοιχες έρευνες; Η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η χώρα μας είναι η 87η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο, κάτω από το Αζερμπαϊτζάν και τη Δομινικανή Δημοκρατία αλλά πάνω από τον Λίβανο και την Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ίδιου οργανισμού αναφέρουν ότι οι Έλληνες πλήρωσαν το 2015 φόρο 6.300 δολαρίων σε κατά κεφαλήν επίπεδο, δηλαδή ελαφρώς λιγότερα από τους Πορτογάλους.