«Στοπ» στην υπουργική απόφαση εξαιρέσεων από τα διόδια της Εγνατίας βάζουν οι «θεσμοί», ζητώντας από τον υπουργό κ. Σπίρτζη να την πάρει πίσω. Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των «θεσμών», ένα από τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αφορά τη θέση εκτός ισχύος της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

«Το υπουργείο Υποδομών θα εκδώσει μία νέα υπουργική απόφαση (ΥΑ) η οποία θα αντικαταστήσει την ΥΑ που προβλέπει εξαιρέσεις από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων που θεσμοθετήθηκαν στις 27/11/2017» σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπου τονίζεται ότι η νέα απόφαση θα έχει συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή υπουργική απόφαση που προέβλεπε τις εξαιρέσεις από την καταβολή διοδίων για τους κατοίκους των όμορων περιοχών και τους ανέργους, δεν είχε στηριχτεί σε οικονομοτεχνική μελέτη ούτε είχε προηγηθεί συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Εκτός από την αντικατάσταση της ΚΥΑ του κ. Σπίρτζη, το μνημόνιο θέτει ως προαπαιτούμενα για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού:

-Την υποβολή προς έγκριση στην DG Move από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ της νέας τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στον αυτοκινητόδρομο και στους καθέτους αυτού άξονες.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να εκδώσει (Απρίλιος 2018) υπουργική απόφαση με μεταβατική ισχύ, για την έναρξη λειτουργίας σταθμών διοδίων που έχουν αποπερατωθεί και η Εγνατία Οδός θα δημοπρατήσει δύο συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης του οδικού άξονα.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 13/12/2017