Αυστηρότερα τα κριτήρια για φθηνό ρεύμα – Τι αλλάζει
Αλλαγές στις χρεώσεις ηλεκτρικού.-Χάνουν το «προνόμιό» τους οι πολύτεκνοι -Τρεις από τέσσερις οι κλίμακες-Ο «κόφτης» με τα εισοδηματικά κριτήρια με απόφαση του υπουργού Ενέργειας
Αιχμηρός «κόφτης» μπαίνει στον αριθμό των δικαιούχων του φθηνότερου ρεύματος (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) με τη νέα Απόφαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, στοχεύοντας στην απένταξη στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και μειώνοντας το συνολικό κόστος για τη συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική. Οι καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ σήμερα ανέρχονται σε περίπου 700.000.
Συνοπτικά, το ΚΟΤ με μεγαλύτερες εκπτώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας θα δικαιούνται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας), απολαμβάνοντας μειωμένο κατά 70% ρεύμα, και εκείνοι που έχουν τις προϋποθέσεις είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, εξοικονομώντας 35% στον συνολικό λογαριασμό.
Σε αυτές τις δύο κατηγορίες τίθενται φυσικά και συγκεκριμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του χαμηλού τιμολογίου των πολυτέκνων, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Με ακόμη πιο απλά λόγια, στις δύο κατηγορίες του ΚΟΤ τίθενται πια, εκτός από εισοδηματικά κριτήρια (τα οποία ισχύουν και τώρα), και περιουσιακά, όπως ύψος κινητής (οχήματα) και ακίνητης (σπίτια, οικόπεδα κ.λπ.) περιουσίας, αλλά και τραπεζικών καταθέσεων. Επιπλέον δεν λαμβάνονται υπόψη τα προαναφερόμενα στοιχεία μόνο του κύριου δικαιούχου, αλλά και των υπόλοιπων ενηλίκων που φιλοξενούνται στο ηλεκτροδοτούμενο σπίτι.
Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου 2018 και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις στο σύστημα που τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης έως τις 30 Απριλίου 2018.
Τα κριτήρια για τη λήψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι:
● Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
● Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (π.χ. αυτοκίνητο) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της τα 6.000 ευρώ.
● Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 1.200 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.
Τα κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος είναι:
● Η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000. ● Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.
Αλλαγές χρεώσεων
Αλλαγές έρχονται από το νέο έτος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές τόσο μέσω της δημόσιας επιχείρησης όσο και των ιδιωτών προμηθευτών. Ειδικότερα, η ΔΕΗ από τις αρχές του 2018 προχωρεί στην καθιέρωση της έκδοσης μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και σε πρώτη φάση αυτοί θα αφορούν όσους χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπηρεσία e-bill. Πρόκειται για νοικοκυριά και επιχειρηματίες στους οποίους αποστέλλονται μέσω e-mail οι λογαριασμοί έχοντας προηγουμένως εγγραφεί στη σχετική εφαρμογή της δημόσιας εταιρείας.
Για τον σκοπό αυτόν καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που χρησιμοποιούν την «e-bill» να ανανεώσουν τα στοιχεία τους, αλλά και σε όσους θέλουν να γίνονται αποδέκτες των μηνιαίων λογαριασμών να συμπληρώσουν μέσω της ιστοσελίδας της επιχείρησης το ΑΦΜ και τον αριθμό δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας. Η ΔΕΗ σκοπεύει τον αριθμό των 800.000 καταναλωτών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία να τον ανεβάσει μέσα στο 2018 στους 2.000.000.
Οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος παρέχουν μεγαλύτερη οικονομική διευκόλυνση στου πελάτες της επιχείρησης, καθώς τα ποσά των «έναντι» δημινιαίων και «εκκαθαριστικών» τετραμηνιαίων λογαριασμών επιμερίζονται ανά μήνα. Την πρακτική αυτή σημειώνεται ότι την εφαρμόζουν ήδη οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πέραν όμως αυτής της αλλαγής από 1ης Φεβρουαρίου αλλάζει και ο τρόπος χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα απ’ όλες τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι κλίμακες γίνονται τρεις, από τέσσερις που είναι σήμερα, ενώ δικαιότερη γίνεται και η χρέωση της ποσότητας κατανάλωσης ενέργειας που υπερβαίνει μία κλίμακα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα νοικοκυριά αναμένεται να δουν οικονομικές ελαφρύνσεις έως και 50 ευρώ το τετράμηνο στις χρεώσεις των ΥΚΩ, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος.
Πηγή: Ελευθερία του Τύπου