WSJ: Tα ασφαλή ελληνικά ομόλογα δεν είναι και τόσο... ασφαλή
Η δραστική πτώση των αποδόσεων μέσα σε τόσο λίγο χρόνο εμπεριέχει κινδύνους για τους επενδυτές - Υπερβολική και πρόωρη η πτώση των ελληνικών ομολόγων
Το «παράδοξο» που παρακολουθούμε στο ταμπλό των αποδόσεων των ομολόγων, με το 2ετές ελληνικό να υποχωρεί κάτω από το αμερικανικό, γεγονός που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εμπεριέχουν μικρότερο κίνδυνο από τα αμερικανικά, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Το κυνήγι των υψηλών αποδόσεων σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων χαμηλότερα από των αντίστοιχων των ΗΠΑ, σε μία εξέλιξη που θα πρέπει να κάνει επιφυλακτικούς τους επενδυτές, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική και πρόωρη.
Σε αυτό το κυνήγι, η Ελλάδα είναι ο «απόλυτος προορισμός», σημειώνει η WSJ, με τον αρθρογράφο ωστόσο να προειδοποιεί ότι η δραστική πτώση των αποδόσεων μέσα σε τόσο λίγο χρόνο εμπεριέχει κινδύνους για τους επενδυτές.
«Αν νομίζατε ότι οι αγορές τρελάθηκαν όταν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών «junk» ομολόγων μειώθηκε χαμηλότερα από των αμερικανικών 10ετών πέρσι, δείτε και αυτό: η απόδοση των διετών ελληνικών τίτλων υποχώρησε χαμηλότερα από των διετών αμερικανικών», σημειώνει η WSJ, τονίζοντας ότι η σύγκριση δεν είναι αξιόπιστη. Ο αρθρογράφος της WSJ, επισημαίνει ότι η σύγκριση των δύο τίτλων είναι εν μέρει παραπλανητική, καθώς πρόκειται για ομόλογα που εκδίδονται σε διαφορετικό νόμισμα το οποίο, μάλιστα, υπόκειται σε εντελώς διαφορετική νομισματική πολιτική.
Η απόδοση των διετών αμερικανικών ομολόγων ενισχύεται συνεχώς καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ συνεχίζει να τυπώνει χρήμα, αν και με ηπιότερο ρυθμό, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων είναι αρνητικό.
Συνεπώς, οι αγορές δεν εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις ΗΠΑ. Η σωστή σύγκριση κινδύνου είναι μεταξύ της απόδοσης του διετούς ελληνικού στο 1,68% και του αντίστοιχου γερμανικού είναι αρνητικό στο -0,61%. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, η απόδοση του ελληνικού διετούς συνεχίζει να είναι υψηλότερη του γερμανικού 30ετούς που είναι 1,25%.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι από την εποχή του Grexit η Ελλάδα πλησιάζει προς το τέλος του μνημονίου και στην εν λόγω διαδικασία οι αποδόσεις των ομολόγων της θα πρέπει να συγκλίνουν με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
Δεν μπορεί, βέβαια, να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία βρίσκονταν πριν λίγα χρόνια, έχουν επανέλθει σε τροχιά και συγκλίνουν ολοένα περισσότερο με το χρέος της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, αντί η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη, ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να βγει από το πρόγραμμα στήριξης και για να συμβεί αυτό, η σύγκλιση του κόστους δανεισμού με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ είναι αναγκαία προϋπόθεση.
Πηγή: WSJ